Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
     Tuloarviot
     Määrärahat
       21. Eduskunta
       23. Valtioneuvosto
            (10.) Hallinto
         30. Yrityspolitiikka
              42. Finnvera Oyj:n korkotuet
              44. Alueellinen kuljetustuki
         60. Energiapolitiikka
       36. Valtionvelan korot

Talousarvioesitys 2008

40. Kansainvälistymisavustus yritysten yhteishankkeisiin(arviomääräraha)

Momentille myönnetään 19 638 000 euroa.

Valtuutta ja määrärahaa saa käyttää yritysten yhteishankkeisiin myönnettävästä kansainvälistymisavustuksesta sekä yleisavustuksesta ulkomaankauppaa ja yritysten kansainvälistymistä edistäville järjestöille ja yhteisöille annetun valtioneuvoston asetuksen (1186/2005) mukaisten hankkeiden maksamiseen ja toteuttamiseen.

Valtuutta ja määrärahaa saa käyttää yllä mainitun asetuksen mukaisten ulkomailla toteutettujen hankkeiden lisäksi:

1) palvelualojen yhteishankkeisiin, yrityslähtöisten kulttuurivientihankkeiden tukemiseen sekä matkailualan valtakunnallisiin hankkeisiin sekä

2) Shanghain maailmannäyttelyyn osallistumisen valmistelun kustannuksiin.

Avustus pk-yrityksille on enintään 50 %. Avustusta voidaan myöntää korkeammin prosenttiosuuksin valtakunnallisiin ja alueellisesti merkittäviin hankkeisiin, joihin ei osallistu yrityksiä tai joiden kulut ovat vaikeasti yrityskohtaisesti kohdennettavissa tai jos hankkeen hyödyn katsotaan koituvan laajalle yritysjoukolle tai hanke on luonteeltaan poikkeava ja riskialtis.

Valtuus

Uusia avustuksia saa vuonna 2008 myöntää 19 028 000 euroa. Mikäli vuoden 2007 myöntämisvaltuutta on jäänyt käyttämättä, saadaan käyttämättä jääneestä osasta tehdä myöntämispäätöksiä vielä vuonna 2008. Määräraha budjetoidaan maksatuspäätösperusteisena.

Selvitysosa:Yritysten yhteishankkeita toteuttavat ulkomaankauppaa edistävät järjestöt ja Finpro ry, eri yhteisöt, toimialaliitot sekä yritykset.

Määrärahalla toteutetaan osallistuvien yritysten kansainvälistymisen tueksi monipuolisia yhteishankkeita yritysten tärkeimmillä ja kehittyvillä markkina-alueilla. Määräraha suunnataan pienten ja keskisuurten kasvualoilla toimivien yritysten ja vientiään käynnistävien yritysten yhteishankkeisiin etenkin korkean teknologian toimialoilla. Yritysten välinen yhteistyö ja yhteishankkeisiin osallistuminen tehostavat yritysten omia kansainvälistymisponnistuksia ja tuovat niihin lisäarvoa. Määrärahalla toteutetaan yritysten verkottumista edistäviä yhteishankkeita, useimmiten yhteisesiintymisiä kansainvälisissä näyttelyissä, viennin kumppanuusohjelmia sekä vientirenkaita.

Liiketoiminnan ja kansainvälistymisen sykli on nopeutunut ja se edellyttää yrityksiltä aiempaa ripeämpää ja hallitumpaa siirtymistä uusille markkinoille. Yhteishankkeilla lisätään yritysten tunnettuutta markkinoilla ja kehitetään yritysten omaa markkinatuntemusta kustannustehokkaalla tavalla, käyttäen hyväksi verkottuneen toimintatavan tarjoamat mahdollisuudet.

Suomi on päättänyt osallistua Shanghain maailmannäyttelyyn vuonna 2010. Osallistumisella voidaan vahvistaa taloudellisen yhteistyön edellytyksiä Suomen ja Kiinan välillä ja tukea suomalaisten yritysten asemaa Kiinan markkinoilla.

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen työ- ja elinkeinoministeriö asettaa alustavasti kansainvälistymisen tulosalueelle seuraavat tavoitteet vuodelle 2008:

Yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet

  • Pk-yritysten liiketoimintaosaaminen ja kansainvälistymisen taidot vahvistuvat.
  • Kasvuyritykset kansainvälistyvät ja niiden viennin määrä kasvaa.
  • Uusien vientiä harjoittavien yritysten lukumäärä kasvaa.

Toiminnallinen tuloksellisuus

  • Yhteishankkeisiin osallistuvien yritysten lukumäärä pysyy nykyisellä tasolla (v. 2004: 2 247, v. 2005: 2 644, v. 2006: 2 336).
  • Pk-yritysten osuus yhteishankkeiden avustuksista on vähintään kaksi kolmasosaa (v. 2004: 67 %, v. 2005: 66 %, v. 2006: 72 %).
  • Pk-yrityksille suunnattujen verkottumista edistävien yhteishankkeiden lukumäärä pysyy vähintään ennallaan (v. 2004: 68 kpl ja v. 2005: 84 kpl, v. 2006: 80 kpl).
Valtuuden käyttöön liittyvistä sitoumuksista ja sopimuksista aiheutuvat valtion menot (1 000 euroa)
  2008 2009 2010 2011 Valtuuden käytöstä
aiheutuvat kaikki
menot yhteensä
           
Ennen vuotta 2008 tehdyt sitoumukset 6 738 3 000 1 000 500 11 238
Vuoden 2008 sitoumukset 12 900 4 400 1 200 528 19 028
Yhteensä 19 638 7 400 2 200 1 028 30 266

Vuonna 2008 myönnettävien avustusten kokonaiskustannukset (nykyarvo) valtiolle ovat 18,8 milj. euroa.

Selvitysosa:Päätösosa korvaa talousarvioesityksen momentin päätösosan viimeisen kappaleen.

Valtiovarainvaliokunta:

Määrärahaa käytetään yritysten kansainvälistymistä tukevien yhteishankkeiden rahoitukseen yritysten tärkeimmillä ja kehittyvillä markkina-alueilla ja se suunnataan etenkin korkean teknologian sektorin pk-yrityksille. Määrärahalla tuetaan mm. yritysten verkottumista edistäviä yhteishankkeita ja viennin kumppanuusohjelmia.

Momentille ehdotetaan 18 miljoonan euron määrärahaa, mikä on noin 500 000 euroa vähemän kuin kuluvana vuonna. Myös avustusvaltuutta alennetaan miljoonalla eurolla. Lisäksi momentin määrärahaa ja valtuutta voidaan ensi vuonna käyttää kustannuksiin, jotka aiheutuvat Shanghain maailmannäyttelyyn valmistumisesta. Varsinaisiin kansainvälistymisavustuksiin osoitettava määräraha ja valtuus pienenevät näin entisestään.

Valiokunta pitää rahoituksen supistamista huonona signaalina kansainvälisille markkinoille pyrkivälle yrityskentälle. Kansainvälisille markkinoille siirtyvä yritys on usein pieni tai keskisuuri yritys, jonka oma tulorahoitus ei useinkaan riitä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kansainvälisille markkinoille siirtyminen on kuitenkin monelle yritykselle välttämätöntä kotimaan markkinoiden pienuuden vuoksi.

Valiokunta katsoo, että ehdotettu määrärahataso ei vastaa avustustarvetta. Momentin avustusvaltuutta korotetaan siksi 2 000 000 eurolla ja momentin määrärahaa 1 600 000 eurolla. Lisäys osoitetaan erityisesti nuorten, kasvuhakuisten yritysten kokeiluhankkeisiin. Esimerkiksi Venäjän markkinoille ja Barentsin alueelle pyrkivien yritysten tukeminen parantaa samalla niiden mahdollisuuksia hyödyntää alueen mittavaa kasvupotentiaalia.

Valiokunta kiinnittää tässä yhteydessä myös huomiota suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksiin esim. Kiinan markkinoilla. Suomalaisilla yrityksillä on runsaasti mm. ympäristöalan osaamista, mutta mahdollisuudet suurten hankkeiden toteuttamiseen ovat rajalliset; liiketoimintaosaaminen on usein puutteellista ja pääomapohja usein liian niukka kansainvälistymiseen. Siirtyminen ulkomaisille markkinoille vaatii hyvää markkinatuntemusta, kumppanuuksia paikallisten toimijoiden kanssa ja aktiivista läsnäoloa markkinoilla. Onkin tärkeää luoda yritysrakenne, joka ottaa tehtäväkseen erityisesti suomalaisen pk-yrityslähtöisen huippuosaamisen tuotteistamisen, markkinoinnin ja välittämisen kansainvälisille markkinoille.

Valiokunta kiinnittää huomiota myös siihen, että Shanghain maailmannäyttelyyn osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin tulee osoittaa erillinen rahoitus, joka ei vähennä muuhun kansainvälistymiseen osoitettua rahoitusta.


2008 talousarvio 19 638 000
2007 talousarvio 18 500 000
2006 tilinpäätös 16 999 040