Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.
Innehållsförteckning
   Siffertabell
     Inkomstposter
     Anslag
       21. Riksdagen
       23. Statsrådet
         03. Arbetslöshetsnämnden
         04. Prövningsnämnden
         08. Folkhälsoinstitutet
         10. Strålsäkerhetscentralen
         12. Statens skolhem
         14. Statens sinnessjukhus
         16. Allmän familjepension
         18. Sjukförsäkring
         19. Pensionsförsäkring
         20. Olycksfallsförsäkring
         21. Frontveteranpensioner
         28. Annat utkomstskydd
              23. Hälsoövervakning
         57. Semesterverksamhet

Statsbudgeten 2005

53. Hälsofrämjande verksamhet och hälsoövervakningPDF-versio

Förklaring:Anslaget under moment 33.53.23 används för skötseln av tillsynsuppgifter (hälsoövervakning) som förutsätts i hälsoskyddslagen, livsmedelslagen, gentekniklagen, kemikalielagen och strålskyddslagen. Effektmålet för hälsoövervakningen är att förebygga och avhjälpa de olägenheter för hälsan som människans livsmiljö orsakar. År 2005 används anslaget i synnerhet för utarbetande av de utredningar, anvisningar och handledningar som hälsoskyddsmyndigheterna behöver i sitt tillsynsarbete samt för den tillsyn som EU-lagstiftningen förutsätter. Övervakningen av efterlevnaden av gentekniklagen utökas på det sätt som EU förutsätter.

Anslaget under moment 33.53.24 används för övervakning och information enligt lagen om smittsamma sjukdomar. Effektmålet är att förebygga spridning av smittsamma sjukdomar och utreda epidemier. Tyngdpunkterna i verksamheten är 2005 förlagda till införandet av ett nytt vaccinationsprogram, bekämpandet av sjukhusinfektioner, förebyggandet av spridningen av HIV-infektioner och stärkandet av det förebyggande arbete som utförs inom ramen för internationellt samarbete.

Anslaget under moment 33.53.50 används för minskning av tobaksrökning och för hälsofostran enligt lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning samt för förebyggande av olägenheter förorsakade av rusmedelsbruk enligt lagen om nykterhetsarbete. Anslaget används dessutom för information och upplysning om alkoholfrågor samt för förebyggande av narkotikabruk och av de olägenheter som narkotika förorsakar. Effektmålen för den hälsofrämjande verksamheten anges i förklaringsdelen till momentet.

23. Hälsoövervakning (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 950 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för den hälsoövervakning som förutsätts i hälsoskyddslagen (763/1994), livsmedelslagen (361/1995), gentekniklagen (377/1995), kemikalielagen (744/1989) och strålskyddslagen (592/1991), för forskning kring hälsoövervakningen och för vidare- och fortbildning av personalen samt för övervakning av icke-joniserande strålning. Anslaget får användas till avlönande av personal motsvarande högst två årsverken samt för betalning av andra utgifter på grund av detta.

Förklaring:Vid dimensioneringen av anslaget har beaktats de kostnader som föranleds av den hälsoövervakning av bostäder och andra vistelseutrymmen som förutsätts i hälsoskyddslagen, av övervakningen av livsmedelshygien samt av de kostnader som föranleds av den aktiverade övervakningen av kemikalier och genteknik inom EU. Vid dimensioneringen av anslaget har beaktats 100 000 euro för avfallsåtervinningen, miljöhygienen i slutförvaringen, arbetarskyddet inom avfallsbranschen och avfallshanteringen vid hälsovårdsanstalter. Anslaget får användas för att underlätta särskilt kommunernas arbete vid övervakningen av efterlevnaden av hälsoskyddskraven genom att behövliga anvisningar och handledningar utarbetas.

Effektmålet för verksamheten är

  • att trygga realiseringen av de kvalitetskrav gällande miljöhälsa som förutsätts i ovan nämnda lagar, fungerande och aktuella tillsynsförfaranden samt en resultatrik styrning av tillsynen
  • att uppfylla kvalitetskraven på hushålls- och badvatten
  • att verkställa EU:s nya kemikaliestrategi (REACH) och bereda en nationell kemikaliestrategi
  • att i fråga om andra utrymmen som används av människor än bostäder bereda hälsomässiga anvisningar som beskriver kvaliteten på utrymmen, avsedda för människors bruk, och att utreda olägenheterna för hälsan i metoderna för avfallshantering
  • att minska antalet epidemier som föranleds av hushållsvatten och livsmedelshantering.

2005 budget 950 000
2004 budget 850 000
2003 bokslut 850 000

24. Övervakning av smittsamma sjukdomar(reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 1 360 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för förebyggande av och information om smittsamma sjukdomar enligt lagen om smittsamma sjukdomar (583/1986), för utredning och uppföljning av oväntade epidemier samt för internationellt samarbete som dessa förutsätter. Anslaget får också användas till betalning av statsunderstöd enligt prövning som beviljas för ovan nämnda ändamål. Anslaget får också användas till avlönande av personal motsvarande högst ett årsverke samt för betalning av andra utgifter på grund av detta.

Förklaring:Anslaget under momentet har ombildats till ett tvåårigt reservationsanslag. Vid dimensioneringen av anslaget har beaktats att förebyggandet av smittsamma sjukdomar utökas, i synnerhet att det internationella samarbetet breddas. EU:s ökade satsningar på förebyggande och uppföljning av smittsamma sjukdomar och bioterrorism förutsätter också att det nationella uppföljningssystemet utvecklas samt en vittgående beredskap för bekämpning av sjukdomar.

Målet för verksamheten är

  • att bibehålla Finlands internationellt sett goda beredskap inför smittsamma sjukdomar
  • att utveckla ett med EU:s system kompatibelt och snabbreagerande system för uppföljning och bekämpning samt
  • att förhindra den ökning i behovet av hälsotjänster som föranleds av i synnerhet spridningen av HIV-infektionen.

2005 budget 1 360 000
2004 budget 1 360 000
2003 bokslut 1 359 172

50. Hälsofrämjande verksamhet (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 7 550 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för hälsofostran och åtgärder i anslutning till verksamhet som avses i 27 § i lagen om inskränkande av tobaksrökning (693/1976) samt med stöd av 10 § 1 punkten i lagen om nykterhetsarbete (828/1982) till betalning av utgifter för förebyggande av olägenheter som förorsakas av rusmedelsbruk. Dessutom får anslaget användas till utgifter för information och upplysning om alkoholfrågor samt till utgifter för förebyggande av narkotikaanvändning och vård av narkotikamissbrukare. Anslaget får användas till utgifter för avlönande av personal motsvarande högst fem årsverken samt till betalning av övriga konsumtionsutgifter för social- och hälsovårdsministeriet.

Förklaring:Social- och hälsovårdsministeriet har preliminärt för år 2005 uppställt följande resultatmål för den hälsofrämjande verksamheten och för minskandet av tobaksrökning och användning av rusmedel:

Stärkande av den hälsofrämjande verksamhetens struktur

Målet är att kontinuerligt effektivera resursanvändningen och att utveckla funktionerna. Detta eftersträvas genom att man utökar kännedomen om de primära utgångspunkterna i fråga om den hälsofrämjande verksamheten, utvecklar styrningen, planeringen, genomförandet och bedömningen av den hälsofrämjande verksamheten samt dess kvalitet, stöder de involverade aktörernas samarbete, utvecklar arbetsredskap som kan användas av kommunerna, fortsätter att gynna uppkomsten av kunskapscentrum för hälsofrämjande verksamhet samt genom att genomföra rekommendationerna enligt den externa bedömningen av den hälsofrämjande verksamhetens politik som blev klar 2002. Ett särskilt mål är att minska hälsoskillnaderna och stöda dem vars förmåga att själva sköta sin hälsa är begränsad. Den hälsofrämjande verksamhetens främsta effekter är förändringar i bakgrundsfaktorer som främjar hälsan, t.ex. i den fysiska och sociala livsmiljön eller i fråga om levnadsvanorna. Dessa effekter avspeglar sig i hälsan med upp till tio års fördröjning. Effekterna på såväl bakgrundsfaktorerna som hälsan granskas av verken och inrättningarna inom förvaltningsområdet.

Främjande av en rökfri miljö

Forsknings- och utvecklingsprojekt verkställs i syfte att minska tobaksrökningen genom att främja i synnerhet uppfyllandet av rekommendationerna enligt god medicinsk praxis och ordna avvänjning, främja rökfrihet bland barn och ungdomar samt minska risken att utsättas för tobaksrök i främst restauranger.

Förebyggande och minskande av skador till följd av rusmedelsbruk

Målet är att förebygga och minska ungdomars alkoholbruk och riskbeteende i samband med alkoholbruk och minska skadeverkningarna av alkohol samt att förhindra att ungdomar prövar narkotika och minska skadeverkningarna av narkotikaanvändning. De projekt som stöds skall stöda verkställandet av alkoholprogrammet och det narkotikapolitiska åtgärdsprogrammet.

Främjande av hälsosam kosthållning

Målet är att förbättra befolkningens kosthållning så att ökningen av andelen överviktiga stannar av, användningen av salt minskar ytterligare, användningen av kostfiber ökar och kvaliteten på matfett utvecklas i en hälsofrämjande riktning. Befolkningens medvetenhet om hälsosam kost ökar. Prioritetsområden är att utveckla uppföljningen och utvärderingen av massbespisningar och i synnerhet kvaliteten på daghemsbespisningarna och måltidstjänsterna för äldre. Ett av målen är att bedöma kosthållningsriskerna och utveckla program för viktkontroll.

Främjande av stöd- och rörelseorganens hälsa och funktionsduglighet

Målet är att utveckla sådana metoder för främjande av stöd- och rörelseorganens hälsa som bidrar till att befolkningen kan stanna längre i arbetslivet.

Förebyggande av olycksfall

Målet är att bekämpa olycksfall i hemmen och under fritiden på ett sätt som ger bestående resultat, skapa strukturella ramar för arbetet och säkra förutsättnigarna för att bekämpnings- och uppföljningssystemen skall fungera.

Främjande av den mentala hälsan

Målet är att uveckla de olika delområden inom mentalvårdspolitiken som en del av det övergripande hälsofrämjande arbetet samt ta fram, utveckla och undersöka verksamhetsmodeller för den praktiska, förebyggande mentalvården och främjandet av den mentala hälsan. Målet för verksamheten är att stöda den psykosociala utvecklingen, mentala hälsan och sociala integrationen bland i första hand barn och unga.

Främjande av den sexuella hälsan

Målet är att effektivera de ungas sexuella fostran och sexualupplysningen, förbättra hälso- och sjukvårdspersonalens yrkeskompetens samt utveckla preventivmedels- och familjeplaneringstjänsterna inom social- och hälsovården så att antalet aborter och veneriska sjukdomar minskar.

Den hälsofrämjande verksamheten bedrivs mest effektivt i form av omfattande åtgärder som kan påverka flera resultatmål samtidigt. Inom samtliga målområden fästs särskild vikt vid de befolkningsgrupper som löper de största riskerna. I främsta rummet ställs de projekt som förväntas vara av nationell betydelse. Inom servicesystemet stärks förebyggandet av folksjukdomar.

Enligt 27 § 1 mom. i lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning skall i statsbudgeten upptas ett anslag som motsvarar minst 0,45 % av tobaksaccisens beräknade årliga avkastning. Anslaget enligt lagen om nykterhetsarbete är minst 0,07 euro per invånare.

Anslaget i budgeten för år 2005 motsvarar 0,84 % av tobaksaccisens beräknade avkastning. Anslaget enligt lagen om nykterhetsarbete motsvarar uträknat per invånare 0,10 euro per invånare. Anslaget för information om alkoholfrågor är 1 510 000 euro och anslaget för förebyggande av narkotikabruk och effektivering av narkomanvården är 1 010 000 euro.


2005 budget 7 550 000
2004 budget 7 550 000
2003 bokslut 7 550 000