Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
     Tuloarviot
     Määrärahat
       21. Eduskunta
       23. Valtioneuvosto
         10. Hallinto
         30. Yrityspolitiikka
         60. Energiapolitiikka
         70. Omistajapolitiikka
       36. Valtionvelan korot

Talousarvioesitys 2005

50. KansainvälistymispolitiikkaPDF-versio

Selvitysosa:Kansainvälistymispolitiikalla tuetaan erityisesti uusia sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä viennin käynnistämiseen ja markkina-avauksiin liittyvissä ponnisteluissa. Käytettävissä oleva keinovalikoima on laadittu siten, että tehostettuja tukitoimia voidaan hyödyntää jo yrityksen vientitoiminnan käynnistymisen ensivaiheissa. Palveluiden tunnettuutta kartoittaneen selvityksen mukaan erityisesti pienemmät yritykset tuntevat käytettävissä olevan palvelutarjonnan heikoimmin, minkä vuoksi kansainvälistymisen perusneuvontaa ja tukitoimista tiedottamista tehostetaan.

Kansainvälistymispolitiikan ensisijaisena kohteena ovat kasvukykyiset, teknologiaintensiivisillä toimialoilla työskentelevät pk-yritykset. Painopisteinä ovat lisäksi hyvinvointiin liittyvien laajojen palvelukokonaisuuksien viennin edistäminen, bioteknologia sekä muut korkean teknologian ja informaatioteknologian toimialat.

Kansainvälistymispolitiikalla tuetaan myös yrittäjyyden politiikkaohjelmaa, jossa tavoitteena on uusien yritysten luominen ja yrittäjyyteen kannustaminen. Yhä useammin tuotteet suunnitellaan suoraan kansainvälisille markkinoille, jolloin kotimarkkinavaihe jää yrityksen elinkaaressa vähäisempään asemaan. Kansainvälistymispolitiikan tuki-instrumentit sisältävät asiantuntija- ja neuvontapalveluita, joita yrittäjät viennin käynnistysvaiheessa voivat maksutta hyödyntää.

Yritysten välisestä pitkäjänteisestä vientiyhteistyöstä ja vientirenkaista valmistuneen arvioinnin suositukset ja johtopäätökset ohjaavat vientirengastoiminnan kehittämistä. Arvioinnin mukaan yhteistyöhön osallistuminen edellyttää osallistujien vankkaa sitoutumista.

Vientifoorumin toimintaa jatketaan eri palveluorganisaatioiden yhteistyön lisäämiseksi ja tehostamiseksi. Palvelutarjontaa selvittäneen tutkimuksen mukaan palvelukokonaisuus eri osineen on toimiva ja käytettävissä olevat kansainvälistymispalvelut ovat toisiaan hyvin täydentäviä. Kehittämistarpeet kohdistuvat organisaatioiden väliseen yhteistyöhön sekä tukiohjelmien sisäiseen hallinnointiin ja laadun parantamiseen.

Ulkomaankauppaa edistäviä järjestöjä ja Finpro ry:tä ohjataan asettamalla niiden toiminnalle täsmälliset palvelu- ja tulostavoitteet. Järjestöjen välistä yhteistyötä kehitetään ja erityisesti niiden palvelutarjonnan tunnettuuden lisäämiseen panostetaan. Finpro ry:n ulkomailla toimivien vientikeskusten palvelutarjonnan tueksi kehitetään kotimaisia palveluita sekä lisätään yhteydenpitoa alueille ja kasvukeskuksiin eri puolella Suomea.

Avustuksia myönnettäessä otetaan huomioon myös viimeistä vuottaan käynnissä olevaan PuuEurooppa -hankkeeseen liittyvät puun käytön lisäämistä edistävät kansainvälistymistoimet, joihin osallistuu myös yrityksiä.

Vuonna 2005 Suomi osallistuu yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa Aichin maailmannäyttelyyn Japanissa. Yhteisen esiintymisen järjestelyistä vastaava sihteeristö on sijoitettu Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön yhteyteen Kööpenhaminaan.

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö asettaa alustavasti kansainvälistymispolitiikan tulosalueelle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2005:

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus

  • Kasvukykyisten pk-yritysten valmiudet vastata kansainväliseen kilpailuun ovat mahdollisimman hyvät.
  • Teollinen pohja vahvistuu ja vienti monipuolistuu.

Toiminnallinen tuloksellisuus

  • Yritysten väliseen yhteistoimintaan pohjaavia sekä erityisesti pienille yrityksille suunnattavia viennin kumppanuusohjelmia lisätään.
  • Vientirengastoimintaa harjoittavien yhteisöjen välinen yhteistyö ja tiedonvaihto tehostuu.
  • Kansainvälistymispalveluita ja -avustuksia suunnataan erityisesti uusille vientiyrityksille.
  • Kansainvälistymispolitiikan sisältöä ja palvelukokonaisuutta kehitetään Vientifoorumin suositusten mukaisesti.
  • Kansainvälistymispalveluita tarjoavien eri organisaatioiden välistä yhteistyötä tehostetaan ja kansainvälistymispalveluista tiedottamista lisätään.
  • Finpro ry:n vientikeskusverkoston kotimaisia alueyhteyksiä lisätään.
  • Venäjällä ja Kiinassa pk-yrityksille tarjottavia kansainvälistymispalveluita tehostetaan ja monipuolistetaan.
Kansainvälistymispolitiikka -luvun määrärahojen arvioitu jakautuminen (1 000 euroa)
    v. 2003
tilinpäätös
v. 2004
varsinainen talousarvio
v. 2005
varsinainen talousarvio
         
21. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) 16 066 16 182 16 201
40. Toimialakohtainen yritysten kansainvälistyminen (arviomääräraha) 14 095 19 500 19 000
41. Avustus ulkomaankauppaa edistäville järjestöille ja Finpro ry:lle (kiinteä määräraha) 23 596 23 596 24 096
  Yhteensä 53 757 59 278 59 297

21. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)

Momentille myönnetään nettomäärärahaa 16 201 000 euroa.

Selvitysosa:Määrärahasta on tarkoitus rahoittaa yrittäjyyden politiikkaohjelmaa.

Matkailun edistämiskeskus (MEK) on valtakunnallinen matkailun asiantuntija ja aktiivinen kansainvälinen toimija, joka tuottaa lisäarvoa matkailuelinkeinolle ja yhteiskunnalle.

MEKin toiminnan painopiste kotimaassa on yhteistyö suuralueiden, alueorganisaatioiden, isojen kaupunkien, matkailukeskusten ja isojen yhtiöiden kanssa. Pienten yritysten kehittymisen tukeminen ja vientivalmennus tapahtuvat MEKin osalta ensisijaisesti siten, että yritykset toimivat yhteistyössä alueorganisaatioiden tai matkailukeskusten kanssa, jotka puolestaan ovat yhteistyössä MEKin kanssa.

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö asettaa alustavasti Matkailun edistämiskeskukselle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2005:

Vaikuttavuus

Matkailun kokonaiskehitystä kuvaavat tavoitteet, joihin MEKin toimenpiteillä on vain osittainen vaikutus:

  • Rekisteröidyt ulkomaiset yöpymiset kasvavat 3,5 % ja rekisteröimättömät 5 %.
  • Ulkomaisesta matkailusta saatavat tulot (ilman kuljetustuloja) kasvavat 3 %.
  • Suomen markkinaosuus Pohjoismaihin saapuvasta matkailusta on 14,8 %.

Toiminnallinen tuloksellisuus

  • Tuottavuutta parannetaan keskittämällä toimintaa päätuoteryhmiin, joita ovat kesätuotteet, talvituotteet sekä ympärivuotiset tuotteet.
  • MEKin ja elinkeinon yhdessä tekemien markkinointitoimenpiteiden tulos/panos-suhdelukutavoite on yli 10, kun tulosta tarkastellaan operatiivisin kustannuksin. Kaikki kustannukset mukaan lukien tavoite on 8.
  • Ulkoinen asiakastyytyväisyys pysyy korkealla tasolla (kouluarvosana 8,3).
  • Suoritetaan sisäinen asiakastyytyväisyysmittaus, jonka tulos on vähintään 8,2 (edellinen 8, kouluarvosana).
  • Ulkopuolinen panostus MEKin toiminnoissa 10,3 miljoonaa euroa.

Henkisten voimavarojen hallinta ja kehittäminen

  • MEKin uusi palkkausjärjestelmä saadaan vuonna 2005 täysimääräisesti käyttöön.
  • Tiimien välisiä toimintatapoja ja tiedonkulkua parannetaan.
  • Edistetään henkilöstön osaamista ja työtyytyväisyyttä.

Määrärahan mitoituksessa on otettu huomioon nettobudjetoitavina maksullisen ja yhteisrahoitteisen toiminnan tulot ja menot.

Toiminnan tulot ja menot (1 000 euroa)
  2003
TP
2004
budjetoitu
2005
TA
       
Tulot 3 478 4 667 4 220
— maksullinen toiminta 1 701 170 195
— yhteisrahoitteisen toiminnan tuotot valtionhallinnon ulkopuolelta (myös EU:lta saatava rahoitus) 1 770 4 472 4 000
— muut tulot 7 25 25
Menot 19 673 20 849 20 421
— henkilöstömenot 4 810 4 954 5 103
— toimitilavuokrat 918 915 915
— palvelujen osto (myös ostot toiselta virastolta) 11 388 12 280 12 000
— muut toiminnan menot (aineet, tarvikkeet yms.) 2 557 2 700 2 403
       
Toiminnan rahoitus      
— toimintamenomomentille budjetoidut tulot 3 478 4 667 4 220
— toimintamenomomentille budjetoidut menot 19 673 20 849 20 421
— toimintamenorahoitus, netto 16 195 16 182 16 201
       
Momentin käyttö      
— siirtynyt edelliseltä vuodelta 2 749    
— myönnetty 16 066    
— käytetty 16 195    
— siirtynyt seuraavalle vuodelle 2 620    

Valtiovarainvaliokunta:

Matkailulla on Suomessa kasvava taloudellinen ja työllistävä vaikutus. Saadun selvityksen mukaan ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun taloudellinen arvo oli vuonna 2003 noin 1,7 miljardia euroa. Lisäksi kotimaan matkailulla on huomattava merkitys. Matkailuala työllisti noin 126 000 henkeä. Etenkin maaseutu- ja luontomatkailun suosio on kasvanut viime aikoina. Luontomatkailun arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava matkailun osa-alue. Luontomatkailu keskittyy paljolti Itä- ja Pohjois-Suomeen, missä sillä on myös selkeä työllistävä vaikutus.

Valiokunta pitää tärkeänä, että matkailuelinkeinon kehittämisotetta vahvistetaan. Matkailuelinkeinon kasvaessa ja muuttuessa yhä vaativammaksi on myös tärkeää kiinnittää huomiota toimialan kehittämisedellytyksiin ja matkailuyrittäjien liiketoimintaosaamiseen.


2005 talousarvio 16 201 000
2004 talousarvio 16 182 000
2003 tilinpäätös 16 066 000

40. Toimialakohtainen yritysten kansainvälistyminen(arviomääräraha)

Momentille myönnetään 19 000 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää yritysryhmien yhdessä toteuttamiin vientiä ja kansainvälistymistä edistäviin sekä yritysten kansainvälistä kilpailukykyä kehittäviin yhteishankkeisiin, joihin voivat osallistua Suomessa rekisteröidyt eri toimialojen teollista tuotantoa harjoittavat yritykset sekä palvelualojen yritykset.

Määrärahaa saa käyttää PuuEurooppa-hankkeen kansainvälistymistä ja markkinointia edistäviin hankkeisiin, joihin osallistuu myös yrityksiä. Määrärahaa saa käyttää myös perusteilla olevan musiikkialan kansainvälistymisyhdistyksen toiminnan käynnistämisvaiheen kustannuksiin sekä Suomen osallistumiseen vuoden 2005 kansainväliseen maailmannäyttelyyn Aichissa Japanissa.

Avustukset myönnetään valtioneuvoston tarkemmin määräämin perustein. Avustusta voidaan myöntää korkeammin prosenttiosuuksin valtakunnallisiin ja alueellisesti merkittäviin hankkeisiin, joihin ei osallistu yrityksiä tai joiden kulut ovat vaikeasti yrityskohtaisesti kohdennettavissa tai jos tapahtuman hyödyn katsotaan koituvan laajalle yritysjoukolle tai hanke on luonteeltaan poikkeava ja riskialtis. Uusia avustuksia saa vuonna 2005 myöntää 16 738 000 euroa.

Selvitysosa:Määrärahasta on tarkoitus rahoittaa yrittäjyyden politiikkaohjelmaa.

Toimialakohtaisia hankkeita toteuttavat ulkomaankauppaa edistävät järjestöt, yhteisöt, toimialaliitot ja yritykset.

Määrärahasta on tarkoitus käyttää 1 000 000 euroa vuonna 2005 Aichin Japanin kansainvälisen maailmannäyttelyn Suomen osallistumisen kuluihin. Määrärahalla maksetaan Suomen osuus yhteispohjoismaisesta osallistumisesta sekä ne toimet, jotka Suomi toteuttaa omina kansallisina toiminaan maailmannäyttelyn yhteydessä.

Vaikuttavuus

  • Yrityksillä on hyvät edellytykset kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen ja ylläpitämiseen muuttuvilla kansainvälisillä markkinoilla.
  • Viennin pohja laajentuu sekä vienti monipuolistuu.

Toiminnallinen tuloksellisuus

  • Viennin kumppanuusohjelmia lisätään ja ne suunnataan uusille ja pienille yrityksille. Vientirenkaiden toteutuksesta vastaavien taustaorganisaatioiden välistä yhteistyötä tehostetaan.
  • Avustusta käytetään erityisesti kasvukykyisten, teknologiaintensiivisillä toimialoilla työskentelevien pk-yritysten tukemiseen. Painopiste on kansainvälistymisen riskialttiissa alkuvaiheessa oleviin uusiin yrityksiin ja pk-yrityksiin.
Valtuuden käyttöön liittyvistä sitoumuksista ja sopimuksista aiheutuvat valtion menot (1 000 euroa)
  2005 2006 2007 2008 Valtuuden käytöstä aiheutuvat kaikki menot yhteensä
           
Ennen vuotta 2005 tehdyt sitoumukset 9 500 4 500 2 000 1 000 17 000
Vuoden 2005 sitoumukset 9 500 4 000 2 000 1 200 16 700
Yhteensä 19 000 8 500 4 000 2 200 33 700

Vuonna 2005 myönnettävien avustusten kokonaiskustannukset (nykyarvo) valtiolle ovat 15,4 milj. euroa.


2005 talousarvio 19 000 000
2004 talousarvio 19 500 000
2003 tilinpäätös 14 094 510

41. Avustus ulkomaankauppaa edistäville järjestöille ja Finpro ry:lle (kiinteä määräraha)

Momentille myönnetään 24 096 000  euroa.

Määrärahaa saa käyttää ulkomaankauppaa edistävien järjestöjen ja Finpro ry:n tarjoaman perusneuvonnan ja asiantuntijapalveluiden tuottamiseen.

Yleisavustukset myönnetään valtioneuvoston tarkemmin määräämin perustein. Yleisavustusta voidaan myöntää korkeammin prosenttiosuuksin ulkomaankauppaa edistävien järjestöjen ja Finpro ry:n tavanomaista riskialttiimpiin toimintoihin.

Selvitysosa:Määrärahasta on tarkoitus rahoittaa yrittäjyyden politiikkaohjelmaa.

Määrärahan mitoituksessa on otettu lisäyksenä huomioon 500 000 euroa siirtona momentilta 32.20.40 elinkeinoelämän- ja innovaatiopoliittiseen valmistelutyöhön.

Ulkomaankauppaa edistävät järjestöt ja Finpro ry tarjoavat kansainvälistyville uusille yrityksille ja pk-yrityksille laadukkaita asiantuntija-, neuvonta- ja koulutuspalveluita niin kotimaassa kuin ulkomailla. Pk-yrityksille tarjottavat asiantuntijapalvelut ovat pääosin maksuttomia, laajemmat asiantuntijapalvelut ja konsulttiselvitykset ovat maksullisia.

Vientifoorumin toimeksiannosta tehdyn kansainvälistymispalveluita koskevan selvityksen mukaan palvelutarjonta on riittävän laajaa eikä tarjonnassa eri palvelutuottajien välillä ollut päällekkäisyyksiä. Järjestelmä toimii selvityksen mukaan hyvin, joskin yhteistyön lisäämisessä on kehittämistarpeita. Haastatelluista 3 000 yrityksestä 71 % oli käyttänyt julkisia kansainvälistymispalveluita, näistä 47 % oli käyttänyt Finpro ry:n palveluita. Selvityksessä todettiin myös, että pienimmät yritykset eivät tunne käytettävissä olevia palveluita riittävästi.

Finpro ry:n ulkomaisen vientikeskusverkoston alueellisia yhteyksiä kotimaassa kehitetään ja monipuolistetaan. Kauppa- ja teollisuusministeriö vahvistaa erikseen kunkin järjestön toiminnan tulostavoitteet ja seuraa tulostavoitteiden toteutumista. Finpro ry:n toiminnan kehittämisessä huomiota kiinnitetään uusien Finpron palveluita käyttävien yritysten lukumäärien kehitykseen.

Määrärahan käytön arvioitu jakautuminen
   
Kansainvälisen kaupan koulutuskeskus Fintra 2 200 000
Suomalais-ruotsalainen kauppakamari 430 000
Suomalais-venäläinen kauppakamari 433 000
Osuuskunta Viexpo 270 000
Finland Convention Bureau 233 000
Finpro ry 20 530 000
Yhteensä 24 096 000

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö asettaa alustavasti tehtäväalueelle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2005:

Vaikuttavuus

  • Aloittavien, uusien ja kansainvälistyvien yritysten liiketoimintaosaaminen vahvistuu, kansainvälistyminen aikaistuu sekä kansainvälistyvien yritysten määrä kasvaa.
  • Viennin rakenne monipuolistuu.

Toiminnallinen tuloksellisuus

  • Maksuttomista ja osin maksullisista asiantuntijapalveluista vähintään kaksi kolmasosaa kohdistetaan pk-yrityksille.
  • Kansainvälistymispalveluita tarjoavien yhteisöjen ja organisaatioiden välistä yhteistyötä kehitetään edelleen.
  • Kansainvälistymispalveluita ja niiden tarjontaa koskevaa tiedotusta lisätään ja tehostetaan erityisesti pienille uusille yrityksille, muun muassa kehittämällä Finpro ry:n vientikeskusverkoston alueellisia yhteyksiä kotimaassa.

2005 talousarvio 24 096 000
2004 talousarvio 23 596 000
2003 tilinpäätös 23 596 000