Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.
Innehållsförteckning
   Siffertabell
   Anslag
     22. Riksdagen
     23. Statsrådet
       04. Prövningsnämnden
       11. Läkemedelsverket
       12. Statens skolhem
       18. Sjukförsäkring
       28. Annat utkomstskydd
       57. Semesterverksamhet

Statsbudgeten 2002

07. Institutet för arbetshygienPDF-versio

Förklaring:Institutet för arbetshygien är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Institutet för arbetshygien deltar i utvecklandet av arbetshygienen, arbetarskyddet och arbetsförhållandena för den arbetsföra befolkningen i vårt land och strävar efter att främja arbetsförmågan och arbetslivskvaliteten samt förebygga arbetsoförmåga. För detta ändamål producerar, sammanställer och förmedlar institutet information grundad på vetenskaplig forskning kring växelverkan mellan arbete och hälsa samt främjar utnyttjandet av denna information. Forskningen skapar grund för institutets sakkunskap. Med hjälp av utbildning, informationsförmedling och service för arbetsplatserna omvandlas kunskaperna så att de har praktiska effekter. Tidsbundna verksamhetsprogram riktar sakkunskaperna till lösning av aktuella problem.

Social- och hälsovårdsministeriet har preliminärt uppställt följande resultatmål för Institutet för arbetshygien år 2002:

Förebyggande av yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar

Forskningen och den förebyggande verksamheten tar fasta på allergier, sjukdomar i stöd- och rörelseorganen samt arbetsrelaterad cancer. Institutet undersöker yrkessjukdomspatienter i enlighet med sina ansvarsområden på riksnivå och regional nivå. Institutet deltar i analyserna av resultaten av projektet Hälsa 2000.

Förbättrad kvalitet i arbetsmiljön

Institutet utvecklar metoder som är avsedda att kartlägga riskfaktorer och bedöma risker samt säkerhetskriterier och modellösningar för att minska arbetsmiljörelaterad exponering. Institutet har inlett ett verksamhetsprogram för en övergripande kartläggning av exponering som finländare utsätts för i arbetsmiljön. Genom verksamhetsprogram utreds också vilka men trädamm och icke-joniserande strålning har för hälsan och hur de kan förebyggas.

Utveckling av arbetstagarnas psykiska resurser

Institutet undersöker psykisk överbelastning och hur de anställda orkar i sitt arbete samt utvecklar praktiska lösningsmodeller för att förebygga utbrändhet och öka resurserna. Institutet har inlett ett verksamhetsprogram där man utreder hur arbetstagarens resurser utvecklas och kan utvecklas under olika skeden i karriären. Institutet undersöker hur belastande olika arbetstidsformer är och utvecklar arbetstidsarrangemang.

Utveckling av arbetsgemenskaperna

Institutet utvecklar verksamhetsmodeller för arbetsorganisationerna, vilka främjar inlärning samt sunda och fungerande arbetsgemenskaper. Institutet undersöker förutsättningarna för att organisationerna skall vara framgångsrika. Det utreder jämställdheten på arbetsplatserna och utvecklar angreppssätt som syftar till att främja jämställdheten i arbetslivet, tillvarata olikheterna och öka toleransen.

Främjande av verksamhet som avser att upprätthålla arbetsförmågan

Institutet utvecklar metoder för verksamhet som avser att upprätthålla arbetsförmågan, tillämpar metoderna i interventionsprojekt och bedömer effekterna av dem. Arbetsförmågan hos de äldre samt skapandet av förutsättningar för människor i den goda s.k. tredje åldern utgör särskilda objekt för verksamhet som avser att upprätthålla arbetsförmågan. Institutet deltar i det nationella åldersprogrammet, och tillsammans ministeriet och andra forskningsinstitut planeras ett forskningsprogram kring arbets- och funktionsförmågan. Inom forskningen och utvecklingen fäster institutet särskild uppmärksamhet vid arbetsförhållandena och arbetsförmågan i yrken inom social- och hälsovården samt säkerhetsbranschen.

Främjande av hälsa och säkerhet i informationsarbetet

Institutet undersöker det  kunskapsintensiva arbetets  verkningar för hälsan och utvecklar hälso-, säkerhets- och användbarhetskriterier för informationstekniken. Verksamhetsprogrammet Människan och informationsarbete fullföljs som ett av Sitras spetsprojekt för utvecklingen av informationssamhället.

Förbättrad arbetshygien för unga

Institutet undersöker faktorer som påverkar arbets- och funktionsförmågan hos unga människor och utvecklar för både utbildningssystemet och företagen handlingsmodeller som syftar till att förbättra de ungas färdigheter för arbetslivet. Institutet deltar i utvecklingen av den yrkesinriktade undervisningen i arbetshygien och arbetarskydd och främjar säkra och sunda skolarbetsmiljöer. Ett verksamhetsprogram planeras för insatsområdet.

Förbättrad kvalitet och verkningsfullhet för företagshälsovården och arbetarskyddet

Institutet utvecklar angreppssätt för företagshälsovården samt arbetsredskap och arbetsmetoder så att de stöder ett övergripande och systematiskt arbetssätt och så att företagshälsovården blir mera heltäckande. Ett verksamhetsprogram planeras för att utveckla arbetarskyddsverksamheten, både på myndighetsnivå och på arbetsplatsnivå. Institutet utbildar yrkespersonal inom arbetshygien och arbetarskydd. Institutet har som mål att effektivera utbildningen av yrkesutbildade personer inom företagshälsovården och i synnerhet utbildningen av läkare specialiserade på företagshälsovård också genom att vidareutveckla den nyinrättade företagshälsovårdsavdelningen samt genom att utnyttja nätverket av företagshälsovårdsstationer inom utbildnings- och forskningssamarbetet mellan universiteten och Institutet för arbetshygien.

Institutet för arbetshygien har ställt upp följande prestationsmål för år 2002:
  Mål
   
Vetenskapliga publikationer 540
Populariserade publikationer 400
Sakkunnigtjänster (dagar) 55 000
Mätningar och analyser av arbetsmiljön 40 000
Undersökningar för bedömning av yrkessjukdomar och arbetsförmåga 2 500
Utbildningsdagar 18 000

För institutets totala utgifter, som beräknas uppgå till 60 000 000 euro, beviljas 34 320 000 euro i statsbidrag. Det är främst fastighetskostnader i samband med ibruktagandet av reparerade och nya lokaliteter som ökar statsbidraget.

Omfattningen av verksamheten vid institutet enligt resultatområde år 2002 beräknas vara som följer (milj. euro):
Resultatområde Utgifter Inkomster Statsbidrag
       
Arbetstagarens hälsa 31 13 17
Arbetsmiljön 21 9 12
Arbetsgemenskaperna 8 4 5
Sammanlagt 60 26 34
Finansieringsandel % 100 41 59

Det uppskattas att till löneutgifterna för ca 591 årsverken används 4/5 i statsandel och att ca 260 årsverken finansieras helt med inkomsterna av den egna verksamheten. Det totala antalet årsverken beräknas således vara ca 851.

50. Statsbidrag för utgifterna vid Institutet för arbetshygien (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 34 320 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av det statsbidrag som med stöd av 3 § lagen om institutets för arbetshygien verksamhet och finansiering (159/1978) skall betalas för utgifterna för institutets verksamhet. Anslaget får också användas till finansiering av forskningsprojekt som EU godkänner.

Förklaring:För de utgifter som social- och hälsovårdsministeriet fastställt betalas till Institutet för arbetshygien i statsbidrag 80 % av kostnaderna, dock så att den andel som motsvarar den hyra och mervärdesskatt för verksamhetslokalen som skall betalas till Senatfastigheterna beviljas som utökat statsbidrag med stöd av 3 § 2 mom. i ovan nämnda lag.

Av statsbidraget beräknas 21 600 000 euro hänföra sig till löneutgifter och 12 720 000 euro till övriga utgifter.


2002 budget 34 320 000
2001 budget 32 796 646
2001 tilläggsb. 536 856
2000 bokslut 33 528 263