Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
   Tuloarviot
     22. Eduskunta
       10. Hallinto
       30. Yrityspolitiikka
       60. Energiapolitiikka
       70. Omistajapolitiikka

Talousarvioesitys 2003

26. Teknologian kehittämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)

Momentille myönnetään nettomäärärahaa 23 983 000 euroa.

Nettobudjetoinnissa otetaan tuloina huomioon EU:lta saatavat tulot sekä Teknologian kehittämiskeskuksen vastuulla toteutettavista kansainvälisistä ja muista yhteishankkeista tuloina saatavat muiden hankeosapuolten maksuosuudet.

Määrärahaa saa käyttää myös EU:n hyväksymien muiden kuin rakennerahastoista rahoitettavien hankkeiden menoihin sekä ulkomaan rahaliikenteestä johtuviin laskennallisiin kurssivaihteluihin.

Selvitysosa:Teknologian kehittämiskeskuksen (Tekes) tehtävänä on edistää teollisuuden ja palveluelinkeinojen kilpailukykyä teknologian keinoin. Toiminnan tulee monipuolistaa tuotantorakenteita ja kasvattaa tuotantoa ja vientiä, luoda perustaa työllisyydelle ja yhteiskunnan hyvinvoinnille sekä vaikuttaa tuottavuuteen ja kestävään kehitykseen. Tekesin vaikuttavuus syntyy asiantuntemuksen ja teknologiarahoituksen kohdentamisesta sellaisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin, joiden tuloksena syntyy merkittävää teknologista osaamista, kansainvälisesti kilpailukykyisiä tuotteita, tuotantomenetelmiä ja palveluita ja joiden kautta suomalainen innovaatioympäristö vahvistuu.

Momentin määrärahoja kohdistetaan erityisesti toimintaan, jolla Tekes

  • valmistelee ja koordinoi kansallisesti merkittäviä teknologiaohjelmia,
  • aktivoi yrityksiä haasteelliseen, pitkäjänteiseen ja määrätietoiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan,
  • verkottaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä toistensa, suurten yritysten, tutkimuslaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti,
  • kehittää ja vahvistaa erilaisia kansainvälisen yhteistyön muotoja, joilla nopeutetaan yritysten ja tutkimuksen kansainvälistymistä,
  • uudistaa Suomessa tarjolla olevia innovaatiopalveluita ja -rahoitusta yhteistyössä alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken siten, että kokonaisuus palvelee innovaatiotoimintaa harjoittavien yritysten tarpeita,
  • tuottaa uutta tietoa teknologiarahoituksen vaikuttavuudesta, viestii siitä sekä hyödyntää tietoa toimintansa kehittämisessä,
  • viestii teknologian kehityksestä ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista,
  • parantaa osaamisen ja tietämyksen hallintaa, jotta kaikki olennainen osaaminen ja tietämys voidaan hyödyntää tehokkaasti Tekesin vaikuttavuuden aikaansaamisessa sekä
  • tehostaa toimintaansa siten, että se vastaa vaikuttavuudeltaan, laadultaan ja ripeydeltään asiakkaiden, omistajan ja sidosryhmien odotuksia.

Tekes toimii kattavasti koko maassa siten, että kaikki rahoitusta hakevat ovat sijainnistaan riippumatta tasa-arvoisessa asemassa.

Tutkimus- ja kehitystoiminta on luonteeltaan pitkäjänteistä toimintaa, jonka tulokset näkyvät vasta useiden vuosien päästä. Kauppa- ja teollisuusministeriö ohjaa Tekesiä asettamalla toiminnalle pitkän aikavälin tavoitteet. Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö on alustavasti tarkentanut näitä pitkän aikavälin tulostavoitteita vuodelle 2003 seuraavasti:

  • Kansallinen osaamispohja vahvistuu kansantalouden ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisillä sektoreilla ja tärkeissä klustereissa.
  • Teknologiaa kehittäviä ja hyödyntäviä yrityksiä on aiempaa enemmän ja ne kasvavat nykyistä nopeammin. Tutkimus- ja kehittämishankkeet ovat nykyistä haasteellisempia ja pitkäjänteisempiä.
  • Tutkimus- ja kehittämistoiminta tuottaa kaupallisesti potentiaalisia tuloksia ja nämä tulokset kyetään hyödyntämään entistä nopeammin.
  • Teknologiapolitiikka tukee alueiden omaehtoista kehittymistä.
  • Teknologiapanostusten todellinen vaikuttavuus pystytään osoittamaan, hyödyntämään Tekesin toiminnan kehittämisessä sekä viestimään siitä eri kohderyhmille.

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi Tekesillä on käytettävissään tämän momentin lisäksi momenttien 32.20.27, 32.20.28, 32.20.40 ja 32.20.83 määrärahat.

Rahoituksella ennakoidaan vahvistettavan tutkimus- ja kehittämistoimintaa yli 1 000 yrityksessä, joista valtaosa on pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Kokonaisuudessaan valtuuksilla arvioidaan rahoitettavan yli 2 000 projektia, joiden kokonaislaajuus on yhteensä yli 850 miljoonaa euroa. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan määrän arvioidaan Suomessa nykyvauhdilla kasvavan vuoteen 2003 mennessä 6,5 miljardiin euroon. Rahoitettavista hankkeista valtaosa toteutetaan verkostomaisesti yhteistyössä useiden organisaatioiden kesken ja lähes puolet sisältää kansainvälistä yhteistyötä. Valtuuksista rahoitettava tutkimus- ja kehittämistoiminta toteutetaan vuosina 2003—2006 ja tuotekehityshankkeiden tulokset alkavat näkyä yritysten liiketoiminnassa täysmääräisesti vasta vuodesta 2008 eteenpäin. Tutkimushankkeiden tulokset hyödynnetään yritysten liiketoiminnassa vieläkin pidemmällä aikajänteellä.

Toiminnasta kertyvät maksullisen toiminnan tulot on merkitty momentille 12.32.99.

Menojen ja tulojen erittely:
   
Bruttomenot, muut toimintamenot 24 143 000
Bruttotulot 160 000
— EU:lta saatava rahoitus 84 000
— Muut tulot 76 000
Nettomenot 23 983 000


2003 talousarvio 23 983 000
2002 talousarvio 24 051 000
2001 tilinpäätös 23 580 620