Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
   Tuloarviot
     22. Eduskunta
       10. Hallinto
       30. Yrityspolitiikka
       60. Energiapolitiikka
       70. Omistajapolitiikka

Talousarvioesitys 2003

50. KansainvälistymispolitiikkaPDF-versio

Selvitysosa:Kansainvälistymispolitiikan lähtökohtana on suomalainen intressi, jonka mukaan vientiä ja kansainvälistymistä tukevien toimien tulee edistää taloudellista kehitystä, työllisyyttä ja hyvinvointia Suomessa. Julkisista peruspalveluista muokataan helposti saatavilla oleva kokonaisuus sekä kotimaassa että ulkomailla. Palvelutavoitteena on innovatiivinen ja kilpailukykyinen yritysympäristö, joka mahdollistaa kansainvälistymistaitojen asteittaisen omaksumisen.

Viennin ja kansainvälistymisen edistämistä laajasti arvioineen ns. VKE-toimikunnan työtä jatkamaan asetettu Vientifoorumi keskittyy kansainvälistymisen palvelukokonaisuuden kehittämiseen sekä yhteisöjen ja yritysten tarpeiden yhteensovittamiseen.

Ulkomaankauppaa edistävät järjestöt ja Finpro ry tarjoavat kansainvälistymisen alkutaipaleen yrityksille maksutonta perusneuvontaa sekä kokeneemmille viejille osin maksullisia asiantuntijapalveluita. Ministeriö vahvistaa vuosittain järjestöjen tulostavoitteet ja seuraa säännöllisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Toimialoittaisella kansainvälistymistuella täydennetään asiantuntijaverkoston palveluja. Toimialakohtaiset kansainvälistymishankkeet ovat osoittautuneet tehokkaaksi toimintamalliksi verkostoituneen toimintatavan lisäämisessä. Talouden kasvua ja työllisyyttä voidaan parhaiten tukea panostamalla nopeasti kehittyville kasvualoille, joita ovat muun muassa hyvinvointi- ja bioteknologia sekä muut korkean teknologian ja informaatioteknologian toimialat. Uutena palveluna käynnistetään kokeilu pitkäkestoisesta kansainvälistymisen kumppanuusohjelmista pienten yritysten verkottumisen tukemiseksi.

Ministeriö jatkaa vuonna 2005 Aichissa Japanissa järjestettävän kansainvälisen maailmannäyttelyn osallistumisen valmisteluja.

Matkailuyritysten toimintaedellytyksiä parannetaan matkailualan elinkeinopoliittisten linjausten mukaisesti. Matkailun edistämiskeskus vastaa Suomeen suuntautuvan matkailun käytännön edistämistyöstä ja tukee matkailupalvelujen kehittämistä Suomessa yhteistyössä matkailuyritysten ja järjestöjen sekä matkailun viranomaisten kanssa.

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö on alustavasti asettanut kansainvälistymispolitiikan tulosalueelle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2003:

  • Pienille yrityksille suunnatun vientikumppanuusohjelman kokeilu.
  • Maksuttomien peruspalvelujen ja osin maksullisten asiantuntijapalvelujen saatavuutta ja laatua parannetaan.
  • Kansainvälistymispalvelujen kehittämisessä otetaan huomioon suomalainen intressi ja Vientifoorumin esitykset.
  • Verkottumista edistävien yhteishankkeiden ja vientirenkaiden määrä kasvaa.
  • Toimialakohtaista tukea suunnataan ensisijassa sellaisille kasvukykyisille ja teknologiaintensiivisille toimialoille, jotka parhaiten auttavat tuotannon ja viennin monipuolistumista.
Kansainvälistymispolitiikka -luvun määrärahat jakautuvat seuraavasti
(1 000 euroa):
      v. 2002  
    v. 2001
tilinpäätös
varsinainen
talousarvio
v. 2003
esitys
         
21. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) 16 003 16 081 15 973
40. Toimialakohtainen yritysten kansain-
välistyminen (arviomääräraha)
17 414 17 500 18 273
41. Avustus ulkomaankauppaa edistäville järjestöille ja Finpro ry:lle (kiinteä
määräraha)
24 219 23 546 23 596
  Yhteensä 57 636 57 127 57 842

21. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)

Momentille myönnetään nettomäärärahaa 15 973 000 euroa.

Selvitysosa:Matkailun edistämiskeskus (MEK) tekee Suomea tunnetuksi, kehittää ja markkinoi Suomen matkailupalveluja ulkomailla, vientivalmentaa matkailun pk-yrityksiä sekä kehittää kotimaanmatkailua. MEK toimii yhdessä Suomen matkailuelinkeinon ja muiden sidosryhmien kanssa. MEK pyrkii mahdollisimman laajapohjaiseen työskentelyyn, jossa keskeistä on olemassa olevien tutkimusaineistojen hyödyntäminen, tiivis keskustelu ja yhteistyö suomalaisen matkailuelinkeinon ja matkailuviranomaisten kanssa ja toiminnan mittaamismenettelyjen parantaminen sekä MEKin organisaation tarkistaminen vahvistettujen tavoitteiden ja painopisteiden saavuttamiseksi.

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö on alustavasti asettanut Matkailun edistämiskeskukselle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2003:

Yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet:

Matkailun kokonaiskehitystä kuvaavat tavoitteet, joihin MEKin toimenpiteillä on vain osittainen vaikutus:

  • rekisteröidyt ulkomaiset yöpymiset kasvavat 4 %,
  • ulkomaisesta matkailusta saatavat tulot (ilman kuljetustuloja) kasvavat 4 %,
  • Suomen markkinaosuus Pohjoismaihin saapuvasta matkailusta on 14 %.

Palvelutavoitteet:

Matkailuelinkeinon panostusosuuden MEKin toiminnoissa arvioidaan vuonna 2003 olevan 9 milj. euroa, jolloin ulkopuolinen rahoitus maksulliset palvelut mukaan lukien on 9,2 milj. euroa. Lisäksi palvelutavoitteena on asiakastyytyväisyyden pysyminen korkealla tasolla (keskiarvo 8,0).

Tuottavuus- ja taloudellisuustavoitteet:

Tuottavuutta parannetaan toiminnan keskittämisellä strategisiin painopistealueisiin, joiksi on valittu kaupunkilomat, kierto- ja kulttuurimatkailu, perhematkailu, talvituotteet sekä kannuste- ja kokousmatkailu. Keskeisimmät kohdemaat ovat Ruotsi, Saksa, Iso-Britannia ja Venäjä. Näiden lisäksi tärkeitä kohdemaita ovat Alankomaat, Italia ja Ranska.

Menojen ja tulojen erittely:
   
Bruttomenot 20 038 000
Maksullisen toiminnan erillismenot 76 000
Kampanjamenot 3 875 000
Muut toimintamenot 16 087 000
Bruttotulot 4 065 000
Maksullisen toiminnan tulot, muut suoritteet 168 000
Kampanjatulot 3 875 000
Muut tulot 22 000
Nettomenot 15 973 000


2003 talousarvio 15 973 000
2002 talousarvio 16 081 000
2001 tilinpäätös 16 003 081

40. Toimialakohtainen yritysten kansainvälistyminen(arviomääräraha)

Momentille myönnetään 18 273 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää yritysryhmien yhdessä toteuttamiin vientiä ja kansainvälistymistä edistäviin sekä yritysten kansainvälistä kilpailukykyä kehittäviin yhteishankkeisiin, joihin voivat osallistua Suomessa rekisteröidyt eri toimialojen teollista tuotantoa harjoittavat yritykset sekä palvelualojen yritykset. Toimialakohtaisten hankkeiden toteuttajina on yhteisöjä, toimialaliittoja ja yrityksiä.

Määrärahaa saa käyttää myös kansainvälistymisen uusien kumppanuusohjelmien pilottivaiheen kuluihin. Kumppanuusohjelmiin voi osallistua vain pieniä yrityksiä. Määrärahaa saa käyttää myös PuuEurooppa -hankkeen yritysten kansainvälistymistä ja ulkomaista markkinointia tukeviin toimiin, joihin osallistuu yrityksiä. Valtionavustuslakia (688/2001) sovelletaan yleislakina toimialakohtaista yritysten kansainvälistymistukea myönnettäessä. Tuen myöntämisen yleisistä ehdoista on annettu valtioneuvoston asetus (1155/2001).

Myöntämisvaltuutta ja määrärahaa saa käyttää myös Japanin Aichissa toteutettavan kansainvälisen maailmannäyttelyn valmisteluvaiheen kuluihin.

Avustuksia voidaan myöntää korkeammin prosenttiosuuksin valtakunnallisiin ja alueellisesti merkittäviin hankkeisiin, joihin ei osallistu yrityksiä tai joiden kulut ovat vaikeasti yrityskohtaisesti kohdennettavissa tai jos tapahtuman hyödyn katsotaan koituvan laajalle yritysjoukolle tai hanke on luonteeltaan poikkeava ja riskialtis.

Uusia avustuksia saa vuonna 2003 myöntää 17 238 000 euroa.

Selvitysosa:Toimialakohtaisella kansainvälistymistuella täydennetään ministeriön maksuttoman ja osin maksullisen asiantuntijaverkoston toimia. Tuella kehitetään pk-yritysten valmiuksia kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Kansainvälistymisen kumppanuusohjelman kokeilu parantaa yritysten valmiuksia kohdata kiristyvä kansainvälinen kilpailu. Kumppanuusohjelma ohjaa osallistuvia pieniä yrityksiä verkottuneeseen työskentelytapaan. Toimialakohtaisella tuella aloitettujen vientirenkaiden ja muiden yhteishankkeiden määrää lisätään. Avustuksella luodaan uusia ja säilytetään olemassa olevia työpaikkoja. Painopiste asetetaan kansainvälistymisen riskialttiissa alkuvaiheessa oleviin yrityksiin. Tukea myönnettäessä otetaan huomioon viennin pohjan laajentaminen sekä viennin monipuolisuuden säilyttäminen. Lisäksi otetaan huomioon PuuEurooppa -hankkeen monien toimialojen menekinedistämishankkeet. Tuen vaikuttavuutta seurataan arvioimalla kunkin toimialan viennin kehitystä ja kasvunäkymiä.

Yhteishankkeiden toteuttajien ja niihin osallistuneiden yritysten määrä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2001 hankkeita koordinoi 70 toimijaa, hankkeita toteutettiin yhteensä 1 200 ja niihin osallistui 3 000 yritystä. Valtaosan hankkeista toteuttivat Finpro ja muut ulkomaankauppaa edistävät järjestöt sekä kauppakamarit, toimialaliitot ja yksittäiset yritykset.

Myöntämisvaltuuksien käytöstä arvioidaan valtiolle aiheutuvan menoja seuraavasti (milj. euroa):
  2003 2004 2005 2006 2007-
           
Ennen vuotta 2003 tehdyt sitoumukset 8,0 5,0 3,0 1,0  
Vuoden 2003 sitoumukset 10,3 4,0 1,7 0,7 0,5
Yhteensä 18,3 9,0 4,7 1,7 0,5

Vuonna 2003 myönnettävien avustusten kokonaiskustannukset (nykyarvo) valtiolle ovat 16,4 milj. euroa.


2003 talousarvio 18 273 000
2002 talousarvio 17 500 000
2001 tilinpäätös 17 414 075

41. Avustus ulkomaankauppaa edistäville järjestöille ja Finpro ry:lle (kiinteä määräraha)

Momentille myönnetään 23 596 000  euroa.

Määrärahaa saa käyttää ulkomaankauppaa edistävien järjestöjen tarjoaman perusneuvonnan ja asiantuntijapalveluiden tuottamiseen. Avustukset myönnetään valtioneuvoston tarkemmin päättämien perusteiden mukaisesti. Avustusta voidaan myöntää korkeammin prosenttiosuuksin tavanomaista riskialttiimpaan osaan ulkomaankauppaa edistävien järjestöjen toiminnoista.

Selvitysosa:Ulkomaankauppaa edistävät järjestöt ja Finpro ry tarjoavat viennin ja kansainvälistymisen edistämistä selvittäneen toimikunnan suositusten mukaisesti kansainvälistymisen alkutaipaleella oleville yrityksille maksutonta perusneuvontaa sekä kehittyneemmille viejille suunnattuja osin maksullisia asiantuntijapalveluita. Tuen käytössä painopisteenä ovat hankkeet, jotka edistävät järjestöjen välisen yhteistyön lisäämistä ja kehittämistä. Finpro ry:n valtionavustuksen osuus on 75 %. Yhdistyksestä omaksi osakeyhtiökseen irtautunut yksikkö ei saa toimintaansa yleisavustusta. Hankeneuvontapalvelut on yhdistetty Finpro ry:n tukeen. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen Tieken toimintaa tuetaan jatkossa toimialakohtaisilla erityisavustuksilla. Kauppa- ja teollisuusministeriö vahvistaa kunkin järjestön toiminnan tulostavoitteet vuosittain ja seuraa säännöllisesti tulostavoitteiden toteutumista.

Määräraha on tarkoitus käyttää
seuraavasti:
   
Kansainvälisen kaupan koulutuskeskus Fintra 2 200 000
Suomalais-ruotsalainen kauppakamari 470 000
Suomalais-venäläinen kauppakamari 490 000
Osuuskunta Viexpo 270 000
Finland Convention Bureau 280 000
Finpro ry 19 886 000
Yhteensä 23 596 000

Talousarvioesityksen valmisteluun liittyen kauppa- ja teollisuusministeriö on alustavasti asettanut tehtäväalueelle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2003:

  • Maksuttomien perusneuvontapalveluiden käyttäjien määrä lisääntyy.
  • Osin maksullisista asiantuntijapalveluista enin osa kohdistetaan pk-yrityksille.
  • Ulkomaankauppaa edistävien järjestöjen ja muiden kansainvälistymistä edistävien organisaatioiden välinen yhteistyö tehostuu.
  • Hyödynnetään uusia teknologisia ratkaisuja maksuttomien perusneuvontaan liittyvien palveluiden riittävän saatavuuden turvaamiseksi niin kotimaassa kuin ulkomailla.
  • Viennin ja kansainvälistymisen edistämistä arvioineen toimikunnan työtä jatkamaan asetetun Vientifoorumin suositukset otetaan toiminnassa huomioon.

2003 talousarvio 23 596 000
2002 talousarvio 23 546 000
2001 tilinpäätös 24 219 061