Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.
Innehållsförteckning
   Siffertabell
     Inkomstposter
     Anslag
       21. Riksdagen
       23. Statsrådets kansli
         20. Yrkesutbildning
         30. Vuxenutbildning
         70. Studiestöd
         80. Konst och kultur
         90. Idrottsverksamhet
         91. Ungdomsarbete

Statsbudgeten 2012

91. UngdomsarbetePDF-versio

Förklaring:Syftet med ungdomsarbetet är att stödja de ungas uppväxt och självständighetsprocess, att främja ett aktivt medborgarskap hos de unga, att stärka de ungas sociala identitet samt att förbättra de ungas uppväxt- och levnadsvillkor.

Till de centrala målen för ungdomsarbetet hör att alla i grundskoleåldern ska ha en fritidssysselsättning genom vilken de blir delaktiga i en gemenskap och att stoppa den växande arbetslösheten bland unga och därefter få den att minska. Man stöder strukturer för sektorsövergripande samarbete mellan myndigheter i kommunerna. Genom uppsökande ungdomsarbete når man 6 000 av de unga som står utanför samhällets servicesystem, och 4 000 av dem erbjuds ytterligare stöd.

Undervisnings- och kulturministeriet ansvarar för genomförandet av regeringens barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram 2012—2015 inom området för ungdomsarbete och för samordningen av programmet i samarbete med de ministerier som deltar i genomförandet av programmet. Statens delegation för ungdomsärenden utvärderar årligen genomförandet av programmet.

De nationella minoriteterna och invandrarungdomarna beaktas i första hand integrerat i stödsystemen för ungdomsarbetet.

Effekterna av ungdomsarbetet utvärderas genom att man följer upp de ungas deltagande i förenings- och fritidsverksamhet, antalet ungdomsinitiativ och valdeltagandet bland unga.

Barn- och ungdomspolitikens effekter följs med hjälp av indikatorer som beskriver barns och ungas levnadsförhållanden.

Det ungdomspolitiska målet för det internationella samarbetet är att främja målen för den nordiska välfärdsstaten samt en internationalisering bland unga.

För det allmänna utvecklandet av ansvarsområdet stöds kommunerna och deras regionala samarbete, riksomfattande ungdomscentraler och riksomfattande serviceorganisationer för ungdomsarbete i syfte att skapa basservice inom ungdomsarbetet. Dessutom stöds och styrs det regionala utvecklingsarbetet inom ansvarsområdet och främjas forskning som gäller ungdomsarbete och ungdomspolitik och som stöder beslutsfattandet inom förvaltningen. Bastjänsterna inom ungdomsarbetet stärks och den nationella styrningsstrukturen för ungdomsarbetet utvecklas genom stöd till en service- och utvecklingscentralstruktur som omfattar de olika områdena av ungdomsarbetet. Det nationella genomförandet av det europeiska ramverket för ungdomsarbete 2010—2018 stöds.

Mål för resultatet av verksamheten och centrala åtgärder inom ungdomsarbetet

Verksamhetens mål Centrala åtgärder
   
Aktivare medborgarskap för unga Riksomfattande organisationer för unga och organisationer för ungdomsarbete samt kommunernas ungdomsarbete stöds.
Lokal fritidsverksamhet för barn och unga stöds.
Handlingsprogrammet Ung Kultur för 2010-talet genomförs.
Kommunerna stöds i utvecklandet av systemen för hörande av unga och ungas deltagande samt i ungdomsverksamheten på nätet.
Riksomfattande initiativ från unga behandlas.
Ungdomsfullmäktiges verksamhet stöds.
Fostrande av unga i globalitet och införande av en övergripande modell för hållbar utveckling och miljöfostran för unga i kommunerna stöds.
De ungas uppväxt- och levnadsvillkor förbättras Regeringens barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram genomförs och utvärderas.
Kommunernas barn- och ungdomspolitiska programarbete och införlivandet av programarbetet i välfärdsprogram för barns och ungas välfärd enligt barnskyddslagen stöds.
Stärkande av de ungas sociala identitet Skapandet av kommunala myndighetsnätverk för ärenden från flera sektorer i frågor som gäller barn och unga stöds.
Utvecklandet av metoder för förebyggande arbete mot rusmedels- och narkotikabruk stöds och verksamheten beaktas på ett integrerat sätt i ministeriets stödpolitik.
Vid de riksomfattande ungdomscentralerna etableras vardags- och livshantering för unga som en metod inom det sociala ungdomsarbetet.

Vissa nyckeltal som beskriver ungdomsarbetets effektivitet
Verksamhet 2009 2010 2012
       
Kommunernas ungdomsarbete      
— antal ungdomslokaler 1 100 970 950
— antal ungdomsarbetare 2 600 2 2001) 2 200
Riksomfattande ungdomscentraler      
— understödda, antal 10 10 10
— ungdomskursdagar 206 500 207 400 210 000
Eftermiddagsklubbar      
— stödda, antal 1 650 - -
Fritidsverksamhetsgrupper      
— stödda, antal 1 800 1 650 1 500
Ungdomsforskning      
— stödda, antal 15 15 15
Regionutveckling      
— antal projekt som fått understöd 65 65 70
Ung Kultur      
— Antal unga som deltagit i utlandsturnéer för unga 1 902 1 336 1 500
— Antal unga som deltagit i evenemanget Ung Kultur 7 200 3 400 5 000

1) År 2011 lät 13 kommuner bli att svara på NTM-centralernas enkät, vilket innebär ungefär 20 årsverken inom ungdomsarbetet. I verkstäderna för unga arbetar ca 1 400 personer, medan ca 200 personer arbetar med uppsökande ungdomsarbete. Dessa personer deltar endast delvis i undersökningen.

50. Tippnings- och penninglotterivinstmedel för främjande av ungdomsarbete (förslagsanslag)

Under momentet beviljas 52 035 000 euro.

Anslaget får användas

1) till statsandelar för kommunernas ungdomsverksamhet med stöd av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) och ungdomslagen (72/2006)

2) till statsunderstöd med stöd av ungdomslagen (72/2006) till riksomfattande ungdomsorganisationer, riksomfattande serviceorganisationer för ungdomsarbete och organisationer som utför ungdomsarbete

3) till understöd med stöd av ungdomslagen (72/2006) för verksamheten vid och byggandet av riksomfattande ungdomscentraler samt till understöd för byggande, grundlig renovering och utrustning av ungdomslokaler

4) till understöd och betalning av stipendier för ungdomsforskning, till utarbetande av utredningar som gäller ungdomsarbetet och ungdomspolitiken samt till utgifter för informations- och rådgivningstjänster för unga, för systemen för hörande av unga och ungas deltagande samt till utgifter för nätmedier för unga och för utveckling av nätmedierna

5) till stödjande av sammanslutningars och statsförvaltningens internationella ungdomssamarbete och av internationella verksamhetsprogram för ungdomen

6) till stödjande av lokal fritidsverksamhet för barn och unga, ungdomsarbete och ungdomsverksamhet med tonvikt på idrott, kultur och kulturell mångfald samt miljöfostran för unga

7) till stöd på riksnivå för verkstadsverksamhet för unga, uppsökande ungdomsarbete, förebyggande arbete mot rusmedels- och narkotikabruk, socialt ungdomsarbete samt andra åtgärder för stärkande av de ungas sociala identitet

8) till utgifter för statens delegation för ungdomsärenden och dess sektioner, utvärderings- och understödskommissionen för de riksomfattande ungdomsorganisationerna och serviceorganisationerna för ungdomsarbete och till utgifter för det samiska ungdomsrådet, till genomförande, utvärdering och utvecklande av barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet, till utgifter för den regionala ungdomsverksamheten samt till utvecklandet av det regionala ungdomsarbetet

9) till stöd för ungdomsarbetets riksomfattande servicestrukturer

10) till genomförande av tidsbundna projekt inom ungdomsverksamheten inom ansvarsområdets regionförvaltning och statens ämbetsverk

11) till avlönande av personal motsvarande högst tre årsverken.

Det pris per enhet som används som beräkningsgrund för statsandelen för kommunernas ungdomsverksamhet är 15,00 euro per invånare under 29 år.

I fråga om de personer som avses i punkt 11 beaktas vid nettobudgetering de förmåner enligt sjukförsäkringen som betalats till arbetsgivaren såsom inkomster.

Förklaring:

Beräknad användning av anslaget
   
Aktivt medborgarskap för unga  
— Riksomfattande organisationer för ungdomsarbete 13 500 000
— Riksomfattande ungdomscentraler 5 650 000
— Byggande av ungdomslokaler 2 100 000
— Försöksverksamhet inom ungdomsarbete och ungdomskultur 2 200 000
— Informations- och rådgivningstjänster för unga, nätmedier 1 000 000
Stärkande av de ungas sociala identitet  
— Uppsökande ungdomsarbete 5 200 000
— Lokal fritidsverksamhet för barn och unga 1 650 000
— Socialt ungdomsarbete1) 1 000 000
De ungas levnadsvillkor och allmän utveckling av ansvarsområdet  
— Statsandel för kommunernas ungdomsverksamhet 8 094 000
— Service- och utvecklingscentraler för ungdomsarbetet2) 4 407 000
— Genomförande av barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet 3 550 000
— Internationellt samarbete 1 000 000
— Ungdomsforskning och utbildning inom ungdomsarbetet 294 000
— Regional ungdomsverksamhet 500 000
— Statens delegation för ungdomsärenden och utvärderings- och understödskommissionen 640 000
— Till undervisnings- och kulturministeriets förfogande 1 250 000
Sammanlagt 52 035 000

1) Med socialt ungdomsarbete avses sådana kurser i och sådana perioder av vardags- och livshantering för unga som anknyter till det uppsökande ungdomsarbete och den verkstadsverksamhet för unga som ordnas vid de riksomfattande ungdomscentralerna.

2) Finansieringen av de tretton service- och utvecklingscentralerna för ungdomsarbetet ingår i detta anslag med undantag för ungdomsforskningen. Motsvarande avdrag har gjorts i de anslag från vilka finansieringen av centralerna tidigare kommit.

Effektiviteten av styrsystemet för det ungdomsarbete som avses i punkt 9 i beslutsdelen ökas genom att resultatstyrningen av ansvarsområdet organiseras via riksomfattande service- och utvecklingscentraler som täcker de olika områdena inom ungdomsarbetet.


2012 budget 52 035 000
2011 budget 51 583 000
2010 bokslut 51 325 202

51. Verkstadsverksamhet för unga och uppsökande ungdomsarbete (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 17 523 000 euro.

Anslaget får användas

1) till att stödja de ungas verkstadsverksamhet

2) till uppsökande ungdomsarbete

3) till genomförandet av samhällsgarantin och till verkstadsverksamhet och uppsökande ungdomsarbete i samband med det.

Förklaring:Genomförandet av samhällsgarantin inbegriper utöver verkstadsverksamhet för unga och uppsökande ungdomsarbete också utvecklandet av sådant sektorsövergripande samarbete mellan myndigheter som stärker de ungas sociala identitet.

Beräknad användning av anslaget
   
Stöd till verkstadsverksamhet 8 023 000
Uppsökande ungdomsarbete 2 500 000
Genomförande av samhällsgarantin för unga 7 000 000
Sammanlagt 17 523 000

Ändringar som beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)
   
Utgiftsbesparing (regeringsprogr.) -3 000
Samhällsgaranti för unga och bekämpning av långtidsarbetslöshet bland unga (regeringsprogr.) 5 000
Genomförande av samhällsgarantin för unga (regeringsprogr.) 7 000
Bortfall av en post av engångsnatur -4 800
Sammanlagt 4 200

Momentets rubrik har ändrats.


2012 budget 17 523 000
2011 budget 13 323 000
2010 bokslut 18 023 000

52. Samernas kultur- och språkboverksamhet(reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 350 000 euro.

Anslaget får användas för att stödja kultur- och språkboverksamhet på enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska.

Förklaring:I enlighet med statsrådets barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram införs permanent finansiering av den samiska språkboverksamheten.


2012 budget 350 000
2011 budget 350 000