Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.

Talousarvioesitys 2023

8.2. Julkisen hallinnon ICT-toiminnan kehittäminenPDF-versio

Suomen digitaalisen vision 2030 mukaisesti ”Rakennamme houkuttelevaa, kilpailukykyistä, kestävää ja hyvinvoivaa digitaalisesti kyvykästä Suomea”. Julkisen hallinnon digitalisaatiota edistetään mm. digitaalisen turvallisuuden kehittämisellä, valtion rekisteröimän digitaalisen henkilöllisyyden luomisella sekä tiedon laajalla avaamisella ja hyödyntämisellä. Lisäksi pyritään käynnistämään erilaisiin elämäntapahtumiin liittyvän asioinnin digitalisointi hyödyntäen automaatiota ja tekoälyä. Tavoitteena ovat asiakaslähtöiset, ensisijaisesti digitaaliset, yhteentoimivat, kustannustehokkaat ja tietoturvalliset julkiset palvelut ja tiedonhallinta. Suomea pyritään ohjaamaan kohti ennakointikykyistä, ihmiskeskeistä ja yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa.

Vuonna 2023 parannetaan tietoturvaa ja tietosuojaa julkisen hallinnon kriittisillä alueilla sekä tehdään useita toimenpiteitä valtionhallinnon tietoturvan, kyberturvallisuuden ja varautumisen parantamiseksi. Näin vastataan keväällä 2022 muuttuneeseen kansainväliseen turvallisuustilanteeseen. Digitaalisen turvallisuuden periaatepäätöstä toimeenpanevassa Haukka-ohjelmassa edistetään v. 2023 erityisesti digiturvan yhteistoimintaa, kuntien ja hyvinvointialueiden digiturvaa sekä tietojärjestelmien ja digipalvelujen arviointia ja automaattista valvontaa. Uuden viranomaisviestintäpalvelun VIRVE 2.0:n kehittämistä jatketaan. Uusi ratkaisu mahdollistaa viranomaisten aikakriittisen viestinnän ja mm. kuvien, videon ja tiedostojen jakamisen turvallisuusviranomaisten kesken. Siten käyttäjät saavat ajantasaisemman tilannekuvan toimintaansa. Lisäksi parannetaan viranomaisverkon varavoimaratkaisuja. Virastojen normaalin rahoituksen ohella kyberturvallisuuteen liittyviin toimiin ehdotetaan kehyksen poikkeuslausekkeen puitteissa 59 milj. euroa vuodelle 2023.

Vuonna 2023 kehitetään edelleen henkilötunnusjärjestelmää ja valtion tuottamaa digitaalista henkilöllisyystodistusta. Toimenpiteillä mm. sujuvoitetaan ulkomaalaisten asiointia ja vähennetään henkilötunnuksen käyttöä tunnistamistilanteissa. EU:n eIDAS-asetusta toimeenpannaan kansallisesti ja valmistellaan digitaalista lompakkoa käyttöönotettavaksi Euroopan komission aikataulun mukaisesti.

Digitaalisia julkisia palveluja kansalaisille ja yrityksille lisätään, ja yhdenvertaisuuden varmistamiseksi tarjotaan digitukea sitä tarvitseville helpottamaan sähköisissä kanavissa asiointia. Vuonna 2023 laajennetaan sähköisen asioinnin valtuutuksen antamismahdollisuus digitaalisista palveluista myös käyntiasiointiin. Kansalaisten oikeusturvaa vahvistetaan digitaalisilla palveluilla sekä mahdollistamalla sähköinen vanhemmuuden tunnistaminen. Julkisen tiedon avaamista jatketaan, ja parannetaan tietovarantojen hyödyntämistä ja uudelleenkäyttöä. Automaattisen päätöksenteon sääntelyä toimeenpannaan. Vuonna 2023 jatkuu myös valtiovarainministeriön toteuttama Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuushanke ”Maailman sujuvinta maiden välistä arkea ja liikkuvuutta digitalisaation avulla”.