Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.

Talousarvioesitys 2007

8.3. Valtion omistajapolitiikkaPDF-versio

Valtioneuvosto päätti kesäkuussa 2004 markkinaehtoisesti toimivien valtionyhtiöiden ja osakkuusyhtiöiden omistajaohjauksen keskittämisestä. Sen ensimmäisenä vaiheena perustettiin omistajaohjauksen johtoryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa, että omistajaohjaustoimenpiteiden valmistelu ja toteuttaminen ovat yhdenmukaisia koko valtionhallinnossa. Omistajaohjauksen johtoryhmän toiminta on osoittautunut hyödylliseksi ja vastannut odotuksia.

Keskittämällä markkinaehtoisesti toimivien valtionyhtiöiden ja osakkuusyhtiöiden omistajaohjaus sekä eriyttämällä omistajaohjaus nykyistä selkeämmin kunkin alan regulaatiosta ja viranomaistehtävistä, voidaan varmistaa valtion omistajapolitiikan ja -ohjauksen avoimuus ja johdonmukaisuus. Keskittäminen ja eriyttäminen toteutetaan 1.5.2007, jolloin uusi omistajaohjausyksikkö aloittaa toimintansa valtioneuvoston kansliassa. Lähinnä virkasiirroilla varmistetaan omistajaohjauksen nykyisen asiantuntemuksen ja kokemuksen hyödyntäminen. Omistajaohjausyksikköön siirtyy kauppa- ja teollisuusministeriöstä 11 virkamiestä, valtiovarainministeriöstä neljä virkamiestä ja liikenne- ja viestintäministeriöstä yksi virkamies.

Valtio pyrkii hoitamaan koko yhtiöomistustaan mahdollisimman ammattitaitoisesti ja aktiivisesti. Valtioneuvoston vuoden 2004 alussa tekemän omistajapolitiikkaa koskevan periaatepäätöksen pohjalta valtionyhtiöitä ja valtion osakkuusyhtiöitä kehitetään niin, että omistuksen arvo pitkällä aikavälillä kasvaa. Markkinaehtoisesti toimivien yhtiöiden tulee olla kannattavia ja kilpailukykyisiä. Valtion erityistehtäviä hoitavien yhtiöiden yleistavoitteena on kannattava toiminta samalla kun pyritään mahdollisimman hyvään yhteiskunnalliseen kokonaistulokseen. Hallitus on valmis jatkamaan valtion omistuksen vähentämistä niissä yhtiöissä, joissa omistus perustuu lähinnä sijoittajaintressiin. Omistusjärjestelyt harkitaan aina yhtiökohtaisesti voimassa olevien eduskunnan antamien valtuuksien rajoissa.