Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
   Tuloarviot
     22. Eduskunta
       04. Tarkastuslautakunta
       07. Työterveyslaitos
       08. Kansanterveyslaitos
       10. Säteilyturvakeskus
       11. Lääkelaitos
       12. Valtion koulukodit
       17. Työttömyysturva
       18. Sairausvakuutus
       19. Eläkevakuutus
       20. Tapaturmavakuutus
            23. Terveysvalvonta
       57. Lomatoiminta

Talousarvioesitys 2002

53. Terveyden edistäminen ja terveysvalvontaPDF-versio

Selvitysosa:Luvun nimike on muutettu. Momentin 23 määrärahaa käytetään terveydensuojelulain, elintarvikelain, geenitekniikkalain, kemikaalilain ja säteilylain edellyttämien tehtävien hoitamiseen. Terveysvalvonnan tavoitteena on ihmisen elinympäristöstä aiheutuvien terveyshaittojen ehkäisy ja poistaminen. Erityisesti vuonna 2002 parannetaan kunnallisen terveysvalvonnan toimintaedellytyksiä asuntojen valvonnassa, järjestetään valtakunnallinen sisäilmavuosi ja lisätään ohjeistusta ruokamyrkytysten torjumiseksi. Geenitekniikan valvontaa lisätään EU:n edellyttämällä tavalla ja aloitetaan biosididirektiivin toimeenpano.

Momentin 24 määrärahaa käytetään tartuntatautilain mukaiseen valvontaan ja valistukseen. Tavoitteena on tartuntatautien leviämisen ehkäisy ja epidemioiden selvittäminen. Vuoden 2002 painopisteinä ovat huumeiden käyttöön liittyvien infektioiden leviämisen ehkäiseminen ja kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavan torjuntatyön vahvistaminen.

Momentin 50 määrärahaa käytetään toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain tarkoittamaan tupakoinnin vähentämiseen ja terveyskasvatukseen sekä raittiustyölain tarkoittamaan päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseen. Lisäksi määrärahaa käytetään myös alkoholitiedotukseen ja valistukseen sekä huumeiden käytön ja niiden aiheuttamien haittojen torjuntaan. Vuonna 2002 painopisteenä on EU:n tupakkadirektiivin ja uudistetun tupakkalain toimeenpano, alkoholin käytön kasvun pysäyttäminen ja huumeiden vastaisen työn vahvistaminen.

23. Terveysvalvonta (siirtomääräraha 2  v)

Momentille myönnetään 1 100 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää terveydensuojelulain (763/1994), elintarvikelain (361/1995), geenitekniikkalain (377/1995), kemikaalilain (744/1989) ja säteilylain (592/1991) edellyttämästä terveysvalvonnasta, terveysvalvontatutkimuksesta ja henkilöstön jatko- ja täydennyskoulutuksesta sekä ionisoimattoman säteilyn valvonnasta aiheutuvien menojen maksamiseen. Määrärahaa saa käyttää myös edellä mainittuihin tarkoituksiin myönnettävien harkinnanvaraisten valtionavustusten maksamiseen. Määrärahaa saa käyttää myös paikallisten ympäristöohjelmien valmisteluun.

Selvitysosa:Määrärahan mitoituksessa on lisäyksenä otettu huomioon terveydensuojelulain edellyttämät asuntojen terveysvalvonnasta, valtakunnallisen sisäilmavuoden 2002 järjestelyistä, ruokamyrkytysten torjunnasta, kemikaalivalvonnan piiriin kuuluvan biosididirektiivin toimeenpanosta aiheutuvat lisäkulut sekä EU:n alueella tapahtuneesta geenitekniikan valvonnan aktivoitumisesta aiheutuvat kulut. Osa menoista voidaan kattaa tuloilla, jotka on otettu huomioon momentilla 12.33.99.


2002 talousarvio 1 100 000
2001 talousarvio 925 034
2000 tilinpäätös 840 940

24. Tartuntatautien valvonta (arviomääräraha)

Momentille myönnetään 1 100 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää tartuntatautilain (583/1986) edellyttämän ehkäisyn ja valistustoiminnan, yllättävien epidemioiden selvittämisen ja seurannan sekä näiden edellyttämän kansainvälisen yhteistyön aiheuttamien menojen maksamiseen. Määrärahaa saa käyttää myös edellä mainittuihin tarkoituksiin myönnettäviin harkinnanvaraisten valtionavustusten maksamiseen.

Selvitysosa:Määrärahan mitoituksessa on lisäyksenä otettu huomioon tartuntatautien ehkäisytyön tehostaminen, erityisesti kansainvälisen yhteistyön lisääntyneet toimet. EU:n kasvava panostus tartuntatautien torjuntaan ja seurantaan vaatii myös kansallisen seurantajärjestelmän arviointia ja edelleen kehittämistä erityisesti uusien tautien tullessa ajankohtaisiksi. Lisäksi ruiskuhuumeita käyttävien keskuudessa leviävän HIV-epidemian katkaiseminen vaatii lisäresursseja jo aloitettujen toimien jatkamiseen ja laajentamiseen.


2002 talousarvio 1 100 000
2001 talousarvio 1 009 128
2000 tilinpäätös 1 396 236

50. Terveyden edistäminen (siirtomääräraha 2 v)

Momentille myönnetään 7 145 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää terveyskasvatuksesta sekä toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain (693/1976) 27 §:ssä tarkoitetusta toiminnasta ja raittiustyölain (828/1982) 10 §:n 1 kohdan nojalla päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäisemistä tarkoittavasta toiminnasta aiheuttavien menojen maksamiseen. Lisäksi määrärahaa saa käyttää alkoholitiedotuksesta ja -valistuksesta aiheutuviin menoihin sekä huumausainepolitiikkaa tehostavista toimenpiteistä aiheutuviin menoihin. Määrärahaa saa käyttää enintään viittä henkilötyövuotta vastaavan henkilöstömäärän palkkaamiseen sekä sosiaali- ja terveysministeriölle aiheutuvien muiden kulutusmenojen maksamiseen.

Selvitysosa:Momentin nimike on muutettu. Sosiaali- ja terveysministeriö on alustavasti asettanut terveyden edistämiselle seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2002:

Terveyden edistämisen rakenteiden vahvistaminen

Tavoitteena on voimavarojen käytön tehostaminen ja toimintojen kehittäminen. Tähän pyritään kokoamalla yhteen valtionhallinnon, kuntien ja järjestöjen toimintoja, tukemalla eri toimijoiden yhteishankkeiden syntyä, kehittämällä informaatio- ja laatujärjestelmiä, edistämällä terveyden edistämisen osaamiskeskusten syntyä sekä saattamalla päätökseen vuonna 2001 aloitettu terveyden edistämisen ulkoinen arviointi.

Tupakoimattomuus

Tavoitteena on tupakoimattomuuden edistäminen, erityisesti lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisy osana tervettä kasvua ja kehitystä, tupakansavulle altistumisen ehkäisy, tupakoinnin lopettamisen tukeminen yleisesti tupakoivissa väestöryhmissä sekä tupakkalain muutoksien toimeenpanon tukeminen.

Päihdehaittojen vähentäminen

Tavoitteena on nuorten huumausainekokeilujen ehkäisy ja nuorten alkoholin humalakäytön väheneminen sekä alkoholin kokonaiskulutuksen kasvun hidastaminen. Erityisesti kehitetään huumetyöhön osallistuvien ammattitaitoa, vahvistetaan haittoja vähentävää toimintaa.

Terveellisen ravitsemuksen edistäminen

Tavoitteena on väestön ravitsemuksen kohentuminen siten, että liikapainoisten väestöosuuden lisääntyminen pysähtyy, suolan käyttö edelleen vähenee, ravintokuitujen käyttö lisääntyy ja rasvan laatu kehittyy terveyttä edistävään suuntaan. Yhtenä keskeisenä kehittämisalueena on joukkoruokailun laadun parantaminen ja joukkoruokailun seurannan ja arvioinnin kehittäminen.

Tuki- ja liikuntaelimistön terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Tavoitteena on kehittää tuki- ja liikuntaelinten terveyttä ja toimintakykyä edistäviä menetelmiä. Tavoitteena on myös terveyttä edistävän liikunnan, erityisesti arkiliikunnan lisääntyminen eri väestö- ja ikäryhmissä.

Tapaturmien ehkäisy

Tavoitteena on kehittää tapaturmien torjuntaa tukevia, myös EU:n järjestelmiin yhteensovitettuja tietojärjestelmiä sekä toimivia organisatorisia rakenteita ja malliohjelmia koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyyn. Tapaturmien ehkäisyyn pyritään aktivoimaan uusia toimijoita.

Mielenterveyden edistäminen

Tavoitteena on kehittää mielenterveyspolitiikkaa osana kokonaisvaltaista terveyden edistämistyötä sekä etsiä, kehittää ja tutkia toimintamalleja käytännön ehkäisevään mielenterveystyöhön ja mielenterveyden edistämiseen. Toiminnalla pyritään tukemaan erityisesti lasten ja nuorten psykososiaalista kehitystä ja mielenterveyttä. Toimilla pyritään ehkäisemään mielenterveysongelmiin perustuvaa sosiaalista syrjäytymistä.

Seksuaaliterveyden edistäminen

Tavoitteena on nuorten ihmissuhde- ja sukupuolikasvatuksen tehostaminen sekä seksuaalineuvonnan sekä ehkäisy- ja perhesuunnittelupalvelujen kehittäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa muun muassa siten, että aborttien lisääntyminen pysähtyy.

Terveyden edistämistä toteutetaan laajoin toimin, jotka voivat vaikuttaa samanaikaisesti moniin tulostavoitteisiin. Kaikkien tavoitteiden alueella kiinnitetään erityistä huomiota suurimmassa riskissä oleviin väestöryhmiin.

Toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 §:n 1 momentin mukaisesti valtion talousarvioon on otettava määräraha, joka vastaa vähintään 0,45 % tupakkaveron arvioidusta tuotosta. Raittiustyölain mukainen määräraha on vähintään 0,07 euroa asukasta kohti.

Vuoden 2002 talousarvion määräraha vastaa 0,75 % tupakkaveron arvioidusta tuotosta. Raittiustyölain mukainen määräraha vastaa 0,10 euroa asukasta kohti laskettuna. Alkoholitiedotuksen määräraha on 1 510 000 euroa ja huumausaineiden käytön ehkäisyn ja huumausaineiden käyttäjien hoidon tehostamisen määräraha 1 010 000 euroa.


2002 talousarvio 7 145 000
2001 talousarvio 7 349 812
2000 tilinpäätös 6 214 544