Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.

Talousarvioesitys 2008

2.1. Kansainvälinen talousPDF-versio

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on ollut viime vuotta korkeammalla reaalisesti vain toisen öljykriisin aikana 1979—1980. Maailmankaupan kasvu nopeutui siitä huolimatta 9 prosenttiin v. 2006 ja maailman tuotannon kasvu 5,5 prosenttiin. Merkittävää hidastumista ei vahvoista perustekijöistä johtuen ole näköpiirissä lähivuosinakaan, joten kasvu jatkunee n. 5 prosentin vauhtia.

Yhdysvaltojen kasvuvauhdin hidastuminen näkyy maailmantalouden kehityksessä tänä vuonna, mutta vain lievänä. Kasvu on kuitenkin vahvistuvalla pohjalla Suomen viennille tärkeässä Euroopassa. Aasiassa ripeä kasvu näyttää kiihtyvän huolimatta siitä, että Kiinan hallitus yrittää hillitä liian nopeasti kasvavia investointeja ja ylikuumenemista. Vahvasta kysynnästä johtuen öljyn keskihinta on yhä korkea mutta jää v. 2007 euromääräisenä hieman alemmaksi kuin v. 2006. Muiden tuotantotarvikkeiden hintojen nousuvauhti on alkanut tasaantua, mutta muutos edellisestä vuodesta ei näytä juurikaan pienenevän.

Ohjauskorkoja on korotettu pitkään, mutta nyt tilanne Atlantin molemmin puolin on eriytymässä. Yhdysvalloissa seurataan tarkkaan niin tuotannon, kysynnän kuin hintojenkin kehitystä. Toistaiseksi keskuspankki on siellä enemmän huolissaan hintojen noususta kuin tuotannon kasvun hidastumisesta. Euroalueella keskuspankki tarkkailee tehtävänsä mukaisesti hintojen ja nyt etenkin palkkojen korotuksista aiheutuvia nousupaineita ja on viestinyt aikeestaan jatkaa ohjauskoron nostamista. Japanissa edellytykset harjoittaa aktiivisempaa korkopolitiikkaa ovat parantuneet.

Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden ongelmat heijastuvat epävarmuutena rahoitusmarkkinoilla. Tilanteen uskotaan yhä hoituvan ilman, että maa ajautuu kriisiin tai vakavaan taantumaan. Maan toinen ongelma on ulkoinen epätasapaino, vaikka vaihtotaseen heikkeneminen suhteessa bruttokansantuotteeseen on ainakin joksikin aikaa pysähtynyt. Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja yksityinen kulutus elpynyt. Keskuspankki on pitänyt ohjauskoron 5¼ prosentissa. Inflaatiopaineet eivät ole hellittäneet, mikä rajoittaa rahapolitiikan liikkumavaraa. Kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna alle 2 prosenttiin. Kasvun hidastuminen Yhdysvalloissa tukee kansainvälisen talouden tasapainoisempaa kehitystä ja säästämisen lisääntyminen vahvistaisi sitä lisää. Julkisen talouden alijäämä on supistunut, mutta kehitys uhkaa jäädä väliaikaiseksi. Tuotanto kasvanee ensi vuonna hieman yli 2 %.

Euroalueen talouskehitys

Vahva kysynnän kasvu on jatkunut euroalueella ja tuotannon uskotaan v. 2007 lisääntyvän 2,6 % eli lähes yhtä paljon kuin v. 2006. Investoinnit ovat nopeimmin kasvava kysyntäerä, mutta työllisyyden koheneminen ja edellisvuosia suuremmat palkankorotukset ovat vahvistaneet kotitalouksien luottamusta ja lisänneet yksityistä kulutusta. Työttömyyden arvioidaan v. 2007 laskevan 7 prosenttiin. Kasvuerot suurimpien euromaiden välillä ovat supistuneet. Ensi vuonna tuotanto kasvaa 2,3 %.

Verotulojen kasvu on ollut yllättävän vahvaa ja julkisen talouden alijäämät pienentyneet ennakoitua enemmän. Julkisen talouden näkymät ovat kohentuneet ja talouskasvun jatkuessa hyvänä euromaiden ennakoidaan pääsevän eroon liiallisista alijäämistä jo ensi vuonna. Julkinen velka supistuu 65 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Euron vahvistuminen on lievittänyt tuontihinnoista aiheutuvaa kustannuspainetta, ja kuluttajahintojen nousu on viime syksystä alittanut keskuspankin asettaman 2 prosentin rajan. Ohjauskorko on nostettu 4 prosenttiin.