Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.

Talousarvioesitys 2011

Suomen kansantalous

Suomen talouden ennustetaan lähtevän kasvu-uralle v. 2010 ja BKT:n nousuksi arvioidaan n. 2 % vuoden 2009 kahdeksan prosentin pudotuksen jälkeen. Ennuste pitää sisällään näkemyksen talouden ripeästä kasvusta vuoden 2010 jälkipuoliskolla. Vuonna 2011 talouden kasvuksi ennustetaan vajaat 3 % mm. viennin ja investointien vahvan kehittymisen myötä.

Yksityinen kulutus notkahti alkuvuonna 2010. Kevään aikana kuluttajien luottamus on kohentunut ja kotitalouksien tulojen kasvun nopeutuessa on kulutus kääntynyt takaisin kasvu-uralle. Erityisesti kestokulutus on lisääntynyt ja päivittäistavaroiden hankinnat ovat jatkuneet vilkkaina. Viime vuotta vilkkaamman asuntokaupan seurauksena myös puolikestävien tavaroiden kulutus kasvaa. Alkuvuoden heikosta kehityksestä huolimatta yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna pari prosenttia. Vuonna 2011 palkkatulojen kasvu nopeutuu työllisyyden kasvun myötä, joten kulutuksen kasvulle on hyvät perusteet ja kasvun arvioidaan pysyvän samalla tasolla kuin v. 2010.

Työllisyyden kehitys on ollut alkuvuonna 2010 odotettua parempi. Työttömyyden kasvuvauhti on hidastumassa ja merkkejä työpanoksen kysynnän elpymisestä on jo nähtävissä. Koko vuoden tasolla työllisyystilanne heikkenee kuitenkin edelleen viime vuoteen verrattuna. Talouskasvun käynnistyminen vaikuttaa vasta viiveellä työllisyyteen, koska yrityksissä työllistetään ensin oma, mahdollisesti lomautettu, työvoima ja vasta sen jälkeen käynnistetään uusrekrytoinnit. Työttömyysasteen odotetaan nousevan 8,6 prosenttiin v. 2010 ja työllisyysasteen olevan hieman yli 68 prosenttia.

Talouden vähittäinen elpyminen ja sitä tukenut finanssipolitiikka alkavat v. 2011 vaikuttamaan työmarkkinoilla. Työttömyysaste alenee 8,2 prosenttiin ja työllisyysaste nousee yli 69 prosenttiin. Työikäisen 15—64 -vuotiaiden väestön määrä on nyt kääntymässä laskuun, ja vuodesta 2011 lähtien väheneminen on noin 10 000—20 000 henkilöä vuodessa maahanmuutosta riippuen. Väestökehityksen käänne voi johtaa työvoiman niukkuuteen joillakin aloilla ja alueilla.