Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Tuloarviot
     21. Eduskunta
       01. Hallinto
       10. Verotus ja tulli
       90. Kuntien tukeminen

Talousarvioesitys 2022

70. Valtionhallinnon kehittäminenPDF-versio

Selvitysosa:Keskeisiä hallinnonala- ja virastokohtaisia ICT- ja digitalisaatiohankkeita, joilla kehitetään organisaatioita, prosesseja, palveluja ja tietotekniikkaa, tuetaan momentilta 28.70.20. Kyseiseltä momentilta siirretään määrärahoja hallinnonalojen ja virastojen käyttöön vuosittain talousarviossa.

Julkisen hallinnon digitalisaatiota edistetään mm. digitaalisen turvallisuuden ja valtion rekisteröimän digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisellä, digitalisaation edistämisohjelman ja kansallisen tekoälyohjelman toteuttamisella sekä tiedon hyödyntämisen ja avaamisen strategisten toimenpiteiden toteuttamisella. Tavoitteena ovat asiakaslähtöiset, ensisijaisesti digitaaliset, yhteentoimivat, kustannustehokkaat ja tietoturvalliset julkiset palvelut ja tiedonhallinta sekä Suomen ohjaaminen kohti ennakointikykyistä, ihmiskeskeistä ja yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa.

Digitalisaation edistämisohjelmalla tähdätään vuonna 2022 siihen, että vuoteen 2023 mennessä kansalaisilla ja yrityksillä on käytössään laadukkaat, kattavat ja saavutettavat digitaaliset julkiset palvelut. Lisäksi elinkeinonharjoittavien viranomaisasiointi pyritään siirtämään ensisijaisesti sähköisiin kanaviin. Ohjelmassa parannetaan myös digitaalisten julkisten palveluiden esteettömyyttä ja yhdenvertaisuuden varmistamiseksi digitukea tarjotaan koko maassa kansalaisille ja yrityksille helpottamaan asiointia. Kansallisen tekoälyohjelma AuroraAI:n tuotokset luovat yhdessä kokonaisuuden, jotka tukevat siirtymistä ihmiskeskeisempään toimintaan palvelujen tarjoamisessa tekoälyavusteisesti. Vuonna 2022 ohjelmassa luodaan toimintamalli, joka saattaa palveluiden tarvitsijat sekä niiden tarjoajat tekoälyn avulla entistä sujuvammin yhteen. Vuonna 2022 AuroraAI-verkko on kansalaisten, organisaatioiden ja palveluntarjoajien hyödynnettävissä.

Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisen hankkeen tavoitteena on luoda kaikille yhteiskunnan palveluissa asioiville yhdenvertaiset edellytykset ja mahdollisuudet osoittaa viranomaisen vahvistamia tietoja henkilöllisyydestään digitaalisella menetelmällä. Hankkeessa toteutetaan menetelmä henkilöllisyyden osoittamiseen ja todentamiseen sähköisessä asioinnissa, puhelinasioinnissa ja käyntiasioinnissa mobiiliratkaisun avulla. Tavoitteena on, että tunnistautumisen käyttökustannukset laskevat verrattuna tällä hetkellä markkinoilta hankittaviin ratkaisuihin ja sähköisen asioinnin käytön piiriin saadaan kattavammin käyttäjiä. Vuoden 2022 aikana tavoitteena on lainsäädännön voimaantulo sekä ratkaisun toteutus, testaus, pilotointi ja lanseeraus. Henkilötunnuksen uudistamista jatketaan vuonna 2022 tunnuksia saavien joukon laajentamiseksi ja tunnuksen tietoneutraaliuden varmistamiseksi. Valtion takaamaa identiteettiä kehitetään huomioiden henkilötunnusten riittävyys, poistamalla uusien tunnusten sukupuolisidonnaisuus ja sujuvoittamalla ulkomaalaisten asiointia laajentamalla henkilötunnuksen saajien piiriä sekä ehkäisemällä henkilötunnusten käyttöä tunnistuskäytössä. Digi- ja väestötietovirasto toimii operatiivisena organisaationa AuroraAI-verkon ja digitalisaation edistämisohjelman toteuttamisessa sekä digitaalisen identiteetin, henkilötunnuksen uudistamisen ja digitaalisen turvallisuuden toimeenpanossa.

Kustannustehokas ja jouheva palveluketju vaatii kykyä hyödyntää tietoa sujuvasti eri viranomaisten välillä ja koko yhteiskunnassa. Tietopolitiikalla sekä tiedon hyödyntämisen ja avaamisen toimenpiteillä edistetään julkisten tietovarantojen tehokkaampaa hyödyntämistä ja jakamista eettisesti kestävällä tavalla. Toimenpiteet liittyvät mm. tiedon laatuun, saatavuuteen ja yhteentoimivuuteen. Vuonna 2022 tuetaan viranomaisia hyötypotentiaalisen tiedon tunnistamista ja jakamista tukevan toimintamallin käyttöönotossa ja edistetään tiedon hyödyntämisen ekosysteemin kehittymistä sekä tuetaan avoimen datan direktiivin mukaisia arvokkaita tietoaineistoja hallinnoivia viranomaisia tiedon avaamisprosesseissa. Tiedon yhteentoimivuuden ja laadun parantamiseksi käyttöönotetaan kansalliset API-linjaukset ja tiedon laatukriteeristö. Kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttamista jatketaan myös mm. osana digitaalista transformaatiota edistävää COTW-aloitetta ja EU:n digitaalinen vuosikymmen -valmistelussa.

Digitaalisen turvallisuuden periaatepäätöstä toimeenpannaan ja digitaalista turvallisuutta edistetään Haukka-ohjelmassa. Kokonaisturvallisuuden viitekehyksessä suojataan kansalaisia, yhteisöjä ja yhteiskuntaa niiltä riskeiltä ja uhkilta, jotka voivat kohdistua tietoihin, palveluihin ja yhteiskunnan toimintaan digitaalisessa toimintaympäristössä. Vuonna 2022 kehitetään erityisesti kuntien digitaalista turvallisuutta edistäviä toimintamalleja sekä kehitetään tietoturvan, varautumisen ja arvioinnin säädöksiä ja luodaan näille arviointikriteeristö. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin kehittämisohjelmalla ohjataan palvelukeskusta toteuttamaan toimenpiteitä toiminnan kehittämiseksi ja tuloksellisuuden parantamiseksi. Ohjelman keskeiset hyötytavoitteet ovat asiakastyytyväisyyden parantaminen sekä palvelukeskuksen tuoman lisäarvon kasvattaminen, tuottavuuden parantaminen ja osaamisen kehittäminen. Lisäksi jatketaan yhteisen palvelutuotannon tarpeiden ja mahdollisuuksien selvittämistä ja toimenpiteiden suunnittelua sekä mobiilin viranomaisverkon uudistamista.

01. Julkisen hallinnon ICT:n ohjaus ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 14 700 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää:

1) julkisen hallinnon yhteisten tietojärjestelmäuudistusten sekä yhteisten ICT-palvelujen kehittämiseen, käyttöönottoihin ja kehittämisen aikaiseen ylläpitoon

2) julkisen hallinnon digitalisoinnin toteutuksen ohjaukseen ja kehittämiseen

3) julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019), valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä annetun lain (1226/2013), julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetun lain (10/2015) ja hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista annetun lain (571/2016) edellyttämään ohjaukseen ja kehittämiseen

4) julkisen hallinnon tieto- ja kyberturvallisuuden, varautumisen ja tietoturvapalvelujen ohjaamiseen ja kehittämiseen

5) ICT:n sekä tieto- ja kyberturvallisuuden ohjaukseen liittyvään kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhankkeisiin

6) harkinnanvaraisiin valtionavustuksiin.

Määrärahaa saa käyttää myös henkilöstön palkkaamiseen.

Selvitysosa:Määräraha on tarkoitettu julkisen hallinnon tietohallinnon yhteisten palvelujen ja muiden tietohallintoon liittyvien yhtenäisen toiminnan kannalta tarpeellisten toimenpiteiden sekä tieto- ja kyberturvallisuuden ja varautumisen kehittämisohjelmien ja -hankkeiden toteuttamiseen sekä valtion ICT:n ohjaamista tukevaan ostopalvelujen hankintaan kaupallisilta ja hallinnon sisäisiltä palveluntuottajilta.

Määrärahan mitoituksessa huomioon otetut muutokset (1 000 euroa)

   
DigiFinland Oy:n pääomanpalautus 4 000
Digitaalinen identiteetti 2 000
Yhteensä 6 000

2022 talousarvio 14 700 000
2021 III lisätalousarvio 4 000 000
2021 talousarvio 8 700 000
2020 tilinpäätös 40 200 000

02. Valtion talous-, henkilöstö- ja toimitilahallinnon tietojärjestelmät (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 11 600 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää valtionhallintoa palvelevien talous-, henkilöstö- ja toimitilahallinnon prosessien ja tietojärjestelmien kehittämiseen, hankintaan ja toimeenpanoon.

Selvitysosa:Määrärahaa on tarkoitus käyttää valtion yhteisten talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmien kehittämiseen ja uudistamiseen kuten Kieku-tietojärjestelmän päivittämiseen ja hankintojen digitalisointiin liittyviin tietojärjestelmäpalveluihin, ml. sähköinen tilaamisen ja laskujenkäsittelyn järjestelmä. Määrärahaa on tarkoitus käyttää myös talousarvion ja valtiontalouden kehyspäätösten valmistelua tukevan tietojärjestelmän kehittämisestä aiheutuviin menoihin. Järjestelmän vuosittaiset ylläpitomenot maksetaan momentilta 28.01.01.

Määrärahan arvioitu käyttö (euroa)

   
Kieku-tietojärjestelmän päivittäminen 6 000 000
Kieku-tietojärjestelmän tuottavuuden kehittäminen sekä valtioneuvoston budjetointi- ja kehysjärjestelmä 1 500 000
Yhteisten talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmien toimeenpano 3 500 000
eOppiva-palvelukokonaisuuden palveluostot 600 000
Yhteensä 11 600 000

Määrärahan mitoituksessa huomioon otetut muutokset (1 000 euroa)

   
Kieku-tietojärjestelmän päivittäminen 3 000
Yhteensä 3 000

2022 talousarvio 11 600 000
2021 talousarvio 8 600 000
2020 tilinpäätös 10 500 000

05. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuki ja ohjaus (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 175 300 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää:

1) sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen valmistelusta ja sen ohjauksesta aiheutuvien menojen maksamiseen

2) valtionavustusten maksamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tiedonhallinnan, tietohallinnon sekä tieto- ja viestintäteknisten muutosten valmisteluun ja toimeenpanoon hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille sekä HUS-yhtymän valmisteluun

3) valtakunnallisen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskuksen ja tilatietojärjestelmän kustannuksiin

4) korvauksen maksamiseen Kansaneläkelaitokselle uudistuksen edellyttämien tietojärjestelmämuutosten toteuttamisesta.

Selvitysosa:Määrärahaa voidaan käyttää sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen valmistelusta, täytäntöönpanosta ja näiden ohjauksesta aiheutuvien menojen maksamiseen. Hallitus on valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta, jota koskeva hallituksen esitys (HE 241/2020 vp) on eduskunnan käsiteltävänä.

Määrärahaa käytetään uudistusta koskevan lainsäädännön hyväksymisen jälkeen hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin sekä HUS-yhtymän tiedon- ja tietohallinnon valmisteluun ja perustamiseen, uudistuksen kannalta välttämättömien ICT-järjestelmien ja -infrastruktuurin muutosten toteuttamiseen ja hankintaan. Alueille valtionavustuksilla myönnettävä määräraha on luonteeltaan valtionavustuslain (688/2001) 5 §:ssä tarkoitettua erityistä valtionavustusta, joka myönnetään ja maksetaan hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille sekä HUS-yhtymän valmisteluista aiheutuviin ICT-kustannuksiin. Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän valtionrahoitus maksetaan HUS-sairaanhoitopiirille.

Lisäksi määrärahaa kohdistettaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen valtakunnalliseen valmisteluun ja toimeenpanon tukeen sekä pelastustoimen kansalliseen ICT-toiminnan valmisteluun. Momentin määrärahasta kohdistettaisiin rahoitusta hallituksen esityksessä (HE 241/2020 vp) ehdotetun hyvinvointialuelain 21 § mukaisen tilatietojärjestelmään ja osaamiskeskuksen toimintaan.

Määrärahan mitoituksessa huomioon otetut muutokset (1 000 euroa)

   
Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän ICT-kustannukset 170 000
Hyvinvointialueiden ja valtion yhteinen tilatietojärjestelmä 3 000
Pelastustoimen tietohallinnon ja tiedonhallinnon kehittäminen 1 400
Sote-uudistuksen ICT:hen liittyvät kansalliset täytäntöönpanon tehtävät 900
Vuoden 2021 rahoitus -1 900
Yhteensä 173 400

2022 talousarvio 175 300 000
2021 III lisätalousarvio 50 000 000
2021 talousarvio 1 900 000

20. Tuottavuuden edistäminen (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 42 540 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää:

1) julkisen hallinnon tuottavuuden edistämiseen tähtäävien tietohallintohankkeiden, tutkimusten, selvitysten sekä koulutus- ja muiden palvelujen hankkimiseen

2) hallinnonalojen keskeisten tietojärjestelmähankkeiden kehittämiseen

3) enintään 25 henkilötyövuotta vastaavan henkilöstömäärän palkkaamiseen määräaikaisiin tehtäviin.

Selvitysosa:Määrärahaa on tarkoitus käyttää sellaisten hallinnon tuottavuutta lisäävien hankkeiden rahoittamiseen, joista valtiovarainministeriö on tehnyt asianomaisen ministeriön kanssa tuottavuuden lisäämistä ja tuottavuushyötyjen toteuttamista koskevan yhteistoimintasopimuksen. Ministeriöissä, virastoissa ja laitoksissa käytössä olevien tietojärjestelmien uudistamisella ja toimintojen automatisoinnilla voidaan saavuttaa tuottavuuden lisääntymistä, edistää sähköiseen asiointiin siirtymistä ja korvata vanhentuneita järjestelmiä. Määrärahaa voidaan myös käyttää tuottavuutta lisäävien keskeisten tietojärjestelmähankkeiden kehittämistyöhön ja valtionhallinnon yhteiseen käyttöön tulevien tietojärjestelmien kehittämishankkeisiin.

Määrärahan mitoituksessa huomioon otetut muutokset (1 000 euroa)

   
Alkoholielinkeinorekisterin uudistushanke (ALLU) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 33.02.05) 1 800
CAP27 -hanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.20.01) 3 350
CAP27 -hanke (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 30.20.01) -6 950
Digitaaliset metsänhoidon suositukset -hanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.40.22) 400
Eläinten terveydenhallintahanke (ELTE) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.20.01) 845
Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin toimijoiden luvan-, hyväksynnän- ja ilmoituksenvaraiset toiminnat ja rekisteröinnit (ILMO) (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 30.20.01) -1 059
Eläinvalvonnan ja täydentävien ehtojen tietojärjestelmän kehittäminen (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.20.01) 570
Eläinvalvonnan ja täydentävien ehtojen tietojärjestelmän kehittäminen (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 30.20.01) -495
Hallinnonalojen virastojen hallinnollisten asioiden asiankäsittelyjärjestelmän uudistaminen (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 25.01.21) 1 300
Hallinnonalojen virastojen hallinnollisten asioiden asiankäsittelyjärjestelmän uudistaminen (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 25.01.21) -1 100
Konkurssien ja yrityssaneerausasioiden järjestelmä (KOSTI-hanke) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 25.20.01) 590
Metsälaskelmaohjelmiston nykyaikaistaminen ja uudistaminen (MENU) -hanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.01.05) 900
Syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten aineistopankki (AIPA) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 25.10.03) 3 900
Syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten aineistopankki (AIPA) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 25.30.01) 1 100
Teknologiaympäristöjen uudistaminen -hanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.20.01) 3 728
Teknologiaympäristöjen uudistaminen -hanke (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 30.20.01) -2 203
Tulliselvitysjärjestelmien kokonaisuudistus (ICT-hankinnan investointimenot) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 28.10.02) 7 780
Vahva-hanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 23.01.01) 3 000
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 28.70.23) 4 800
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 28.20.01) -4 308
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 28.70.23) -692
Valtioneuvoston yhteinen palveluhallintajärjestelmä (Virkku) -hankkeen jatkorahoitus (v. 2022 rahoitus) (siirto momentille 23.01.01) -550
Ympäristöterveydenhuollon valvontajärjestelmän kehittäminen (YTVK) (v. 2021 rahoitus) (siirto momentilta 30.20.01) 1 343
Tasomuutos -3 171
Yhteensä 14 878

2022 talousarvio 42 540 000
2021 III lisätalousarvio -1 206 000
2021 talousarvio 27 662 000
2020 tilinpäätös 10 172 000

23. Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 692 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää:

1) hankkeen toteutuskustannuksiin

2) hankeaikaisiin jatkuviin ohjelmisto- ja infrastruktuurikustannuksiin

3) määräaikaisen henkilöstön palkkausmenoihin.

Selvitysosa:Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanketta toteutetaan valtiovarainministeriössä ja Valtiokonttorissa. Valtiokonttorin osuus hankerahoituksesta sisältyy Valtiokonttorin toimintamenoihin momentilla 28.20.01.

Määrärahan mitoituksessa huomioon otetut muutokset (1 000 euroa)

   
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (siirto momentilta 28.20.01) 420
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (v. 2021 rahoitus) (siirto momentille 28.70.20) -4 800
Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanke (v. 2022 rahoitus) (siirto momentilta 28.70.20) 692
Yhteensä -3 688

2022 talousarvio 692 000
2021 III lisätalousarvio -1 763 000
2021 talousarvio 4 380 000
2020 tilinpäätös 5 620 000

40. Turvallisuusviranomaisten viestintäverkot (siirtomääräraha 3 v)

Momentille myönnetään 8 100 000 euroa.

Määrärahaa saa käyttää viranomaisradioverkon sekä laajakaistaisen viranomaisviestintäpalvelun ylläpidon ja kehittämisen edellyttämän hintatuen ja alijäämätuen maksamiseen Suomen Erillisverkot Oy:lle tai sen tytäryhtiölle.

Selvitysosa:Momentilta myönnetyn rahoituksen tavoitteena on turvata viranomaisradioverkkoon perustuvan viranomaisviestintäpalvelun käyttö ja ylläpito sekä uuden laajakaistaisen viranomaisviestintäpalvelun kehittäminen. Uuden viranomaisviestintäpalvelun kehittämishanke on käynnistetty ja hankkeen toteutuksesta vastaa Suomen Erillisverkot Oy.


2022 talousarvio 8 100 000
2021 talousarvio 8 100 000
2020 tilinpäätös 8 100 000