Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.
Innehållsförteckning
   Siffertabell
   Anslag
     21. Riksdagen
            88. Aktieförvärv

Statsbudgeten 2021

01. Kommunikationsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år)PDF-versio

Under momentet beviljas ett tillägg på 3 000 000 euro.

Motiveringen till momentet kompletteras så att det av anslaget har reserverats 1 000 000 euro för forskningsinvesteringar inom cybersäkerhet (RRF pelare 2) och 1 000 000 euro för övningsverksamhet inom cybersäkerhet (RRF pelare 2) som en del av återhämtnings- och resiliensplanen. Anslaget får användas efter det att rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053 om systemet för Europeiska unionens egna medel har trätt i kraft.

Förklaring:Av tillägget föranleds 2 000 000 euro och kompletteringen av motiveringen till momentet av utgifter som finansieras med inkomster från EU:s återhämtningsinstrument. EU:s återhämtningsinstrument kan tas i bruk när rådets beslut om systemet för Europeiska unionens egna medel har godkänts i alla medlemsstater i enlighet med de krav som deras statsförfattning ställer och beslutet därefter har trätt i kraft.

Med tilläggsanslaget främjas målet i återhämtnings- och resiliensplanen att öka produktiviteten med hjälp av digitalisering och dataekonomi och göra tjänsterna tillgängliga för alla.

Tillförlitliga produkter och tjänster är en central förutsättning för digitaliseringen. En hög nivå på cyber- och informationssäkerheten samt kompetens upprätthåller ekonomins och samhällets konkurrenskraft inom alla sektorer. Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde har ett program för utveckling av cybersäkerheten beretts i enlighet med regeringsprogrammet och strategin för cybersäkerheten i Finland. Utvecklingsprogrammet utgör också en del av genomförandet av EU:s strategi för cybersäkerhet. Investeringarna i övningsverksamhet inom och forskning om cyber- och informationssäkerhet stöder digitaliseringen i omfattande grad.

Cybersäkerhetsfärdigheter utgör grundläggande medborgarfärdigheter i de europeiska länderna och för européer, oberoende av ålder. Tillräcklig cybersäkerhetskompetens har ett betydande samband med människors trygghetskänsla och förmåga att utnyttja tjänster och lösningar i den digitala verksamhetsmiljön. I allmänhet är det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att öka cybersäkerheten att lära alla människor grundläggande färdigheter och att utveckla dessa färdigheter. Syftet med undersökningen Medborgarfärdigheter inom cybersäkerhet — utbildning och handlingsplan i de europeiska länderna är att skapa en gemensam europeisk modell och ett gemensamt europeiskt forum för undervisning och utveckling av cybersäkerhetsfärdigheter, som kan användas jämlikt i alla medlemsstater i Europeiska unionen.

Övningsverksamheten inom cybersäkerhet utvecklar samhällets resiliens och beredskap inför störningar i cybersäkerheten. Aktiv övningsverksamhet har en central betydelse när det gäller att utveckla bekämpningen, hanteringen och avvärjandet av cyberangrepp.

Åtgärderna genomför för sin del det program för utveckling av cybersäkerheten som beretts inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde: övningsverksamheten är en del av utvecklingsprogrammet och dessutom stöder forskningsinvesteringar utvecklingsprogrammet.

Åtgärderna för cyber- och informationssäkerhet stöder delområdet kompetens och humankapital i DESI-indexet, som mäter EU-ländernas framsteg när det gäller utnyttjande av digitalisering.

Övningsverksamheten inom och forskningen om cybersäkerhet stöder digitaliseringen och digitaliseringen har en viktig roll i den systemiska gröna omställningen av samhället. Dessutom är cybersäkerheten och kompetensen om den en central förutsättning för en omfattande digital omställning av samhället. I enlighet med Europeiska unionens strategi för hållbar tillväxt främjar delområdet utvecklandet och ibruktagandet av digitala färdigheter på toppnivå samt målet att skydda sig mot cyberangrepp. Cybersäkerheten genomskär alla sektorer. Delområdets satsningar på forskning och utveckling stöder digitaliseringen av ekonomin, samhället och det sociala livet på ett mycket omfattande sätt.

Av tillägget föranleds 1 000 000 euro av genomförandet av cybersäkerhetsprogrammet.


2021 III tilläggsb. 3 000 000
2021 budget 14 602 000
2020 bokslut 16 525 000
2019 bokslut 14 724 000