Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.

Statsbudgeten 2013

2.2. Samhällsekonomins utveckling i FinlandPDF-versio

Från och med den senare hälften av 2011 har osäkerheten om i vilken riktning ekonomin utvecklas varit stor och i synnerhet situationen inom euroområdet håller på att bli mycket problematisk. Detta återspeglar sig på Finlands ekonomi via flera olika kanaler. Prognosen för 2012 års tillväxt är 1 % och tillväxten är helt beroende av den privata konsumtionen. Den ökande osäkerheten märks särskilt i de privata investeringarna, som uppskattas minska jämfört med föregående år. Den svaga efterfrågan i synnerhet inom euroområdet leder till att både exporten och importen minskar något.

Tillväxten för 2013 kommer också att ligga på 1 %, men tillväxtstrukturen kommer att vara mångsidigare. Den privata konsumtionen kommer fortsättningsvis att vara den viktigaste källan till tillväxt, men exporten uppskattas börja öka och uppgå till 2,5 %.

Figur 2. Totalproduktion och sysselsättning 1990—2013

Figur 2. Totalproduktion och sysselsättning 1990—2013

Arbetslösheten börjar öka nästa år

I förhållande till konjunkturläget har situationen på arbetsmarknaden hållits på en överraskande god nivå. I år förutspås arbetslöshetsgraden sjunka ytterligare och årsgenomsnittet beräknas vara 7,6 %. Den svaga tillväxt som pågått under en längre tid börjar likväl synas på arbetsmarknaden. Den ur ett historiskt perspektiv sett anspråkslösa produktionsnivån räcker inte till för att upprätthålla en ökning av sysselsättningen och arbetslösheten kommer att börja öka nästa år. Arbetslöshetsgraden för nästa år uppskattas vara 8,1 %.

Samhällsekonomins utveckling

  2009 2010* 2011* 2012* 2013*
BNP, gängse priser, md euro 172,3 178,8 189,4 196,6 203,2
Bruttonationalprodukt, volymförändring, % -8,5 3,3 2,7 1,0 1,0
Arbetslöshetsgrad, % 8,2 8,4 7,8 7,6 8,1
Sysselsättningsgrad, % 68,3 67,8 68,6 68,9 68,9
Konsumentprisindex, % 0 1,2 3,4 2,6 2,4
Långa räntor (statsobligationer, 10 år), % 3,7 3,0 3,0 1,8 1,7

Pris- och löneutvecklingen

Inflationen under innevarande år uppskattas vara 2,6 % mätt enligt det nationella konsumentprisindexet. Nästa år är inflationen något långsammare och prognosen för den genomsnittliga inflationsnivån för hela året är ca 2,4 %. Under detta år är uppskattningsvis cirka en procentenhet av ändringen av konsumentprisindex på årsnivå en följd av de många skatteändringarna. Höjningen av mervärdesskattesatserna i januari 2013 orsakar ett tryck att ändra de genomsnittliga konsumentpriserna med uppskattningsvis 0,6 procentenheter på årsnivå.

Det ramavtal som arbetsmarknadsparterna förhandlade fram i november i fjol bestämmer hur de nominella inkomsterna utvecklas under de närmaste åren. Det nominella förtjänstnivåindexet stiger med 3,5 % år 2012. År 2013 förutspås stegringen av förtjänstnivåindex vara långsammare.

Riskfaktorer

De största riskerna med tanke på Finlands ekonomi är till sin natur sådana som vi inte kan påverka direkt. De chocker som drabbar den finansiella marknaden och den internationella ekonomin märks mycket snabbt hos oss på grund av öppenheten i den finländska ekonomin. Fastän den finländska ekonomin för närvarande är en av de starkaste inom euroområdet är den också på grund av öppenheten en av de mest sårbara ekonomierna. Ändringarna i Finlands totalproduktion är stora och oftast har de bakgrund i faktorer som hänger samman med utrikeshandeln. Även den närmaste framtiden på arbetsmarknaden är förknippad med riskfaktorer. Den ekonomiska tillväxten har redan en längre tid varit svag och den har i hög grad varit beroende av den inhemska efterfrågan. En konsumtionsdriven ekonomisk tillväxt medför likväl också att hushållens skuldsättningsgrad stiger till en ny rekordnivå. Tilltron till framtiden påverkar hushållens konsumtionsiver. Då arbetslösheten börjar öka blir också hushållen försiktigare, vilket kan leda till en ond cirkel med negativa följder.