Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.

Statsbudgeten 2013

28. Omkostnader för en nationell kontaktpunkt och serviceurvalsorganet (reservationsanslag 2 år)PDF-versio

Under momentet beviljas 267 000 euro.

Anslaget får användas

1) för omkostnader för en nationell kontaktpunkt som grundas i samband med Folkpensionsanstalten

2) för ersättning av utgifter som föranleds av grundandet av ett organ för fastställande av serviceurvalet och av dess verksamhet

3) för avlöning av personal motsvarande högst två årsverken och för betalning av övriga utgifter för det.

Förklaring:Finland har förbundit sig att som en del av Europeiska unionen uppfylla kraven i patientdirektivet (2011/24/EU). I samband med Folkpensionsanstalten grundas en sådan nationell kontaktpunkt som avses i artikel 6 i patientdirektivet. Kontaktpunktens arbete inleds den 1 juli 2013, för att den ska vara i drift vid den tidpunkt då lagen träder i kraft. Kostnaderna för kontaktpunkten är 167 000 euro år 2013. Kontaktpunkten ansvarar för att producera, samla och överföra den i direktivet avsedda informationen till en informationsportal som är kontaktpunktens huvudsakliga informationskanal. Informationsinnehållet till den webbaserade informationsportalen produceras av flera nationella myndigheter och andra aktörer som sköter myndighetsuppgifter.

Genomförandet av patientrörlighetsdirektivet förutsätter även att det hösten 2013 grundas ett nytt organ för fastställande av serviceurvalet, så att organet är i funktion vid den tidpunkt då lagen träder i kraft. Kostnaderna för organet är 100 000 euro 2013. Organet har som uppgift att fastställa serviceurvalet för, innehållet i och tillämpningsprinciperna för den finska hälso- och sjukvården samt att uppdatera dessa, besluta om principerna för hur serviceurvalet fastställs, evaluera vård som är ineffektiv och föga kostnadseffektiv, plocka ut vård och patientgrupper för vilka det behöver göras närmare specifikationer i serviceurvalet och göra specifikationerna, lämna yttranden om principerna för samt tolkningen och tillämpningen av serviceurvalet. Dessutom ska organet delta som sakkunnig i samarbete och den offentliga debatten, utarbeta och fastställa en arbetsordning och en årlig arbetsplan samt en förteckning över permanenta och tillfälliga sakkunniga som deltar i specifikationsarbetet och därutöver följa med övriga EU-länders tillvägagångssätt och resultat i fråga om hur serviceurvalet fastställs.


2013 I tilläggsb. 267 000