Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.

Statsbudgeten 2010

Den ekonomiska utvecklingen

Den ekonomiska högkonjunkturen inom världshandeln och världsekonomin som pågick i flera år stannade upp hösten 2008 och efter det har nedgången varit brant. Under de senaste månaderna har recessionen inom världsekonomin visat tecken på att återhämta sig, men tills vidare är det för tidigt att påstå att recessionen är över. Det finns skäl att anta att återhämtningen inom världsekonomin kommer att gå långsamt, för bl.a. den växande arbetslösheten i industriländerna gör hushållen försiktiga. Olika länder och regioner återhämtar sig olika snabbt och vid olika tidpunkter; i Europa kan återhämtningen infalla något senare än på andra håll. Också inom den internationella ekonomin finns det fortfarande risker. En ökning av kreditförlusterna och den pågående rensningen av bankernas balanser i synnerhet i Europa kan göra att krisen på finansmarknaden tillspetsas på nytt.

Nedgången i världshandeln har haft en stark inverkan på den ekonomiska aktiviteten i Finland, som är beroende av sin export. Produktiviteten minskade kraftigt i början av 2009 och har ännu inte upphört att minska, i motsats till vad som verkar ha skett i Europa. Också i Finland har man emellertid fått preliminära uppskattningar om att recessionens botten har nåtts. Om ekonomin återhämtar sig som väntat hos Finlands viktigaste handelspartner, förutspås exportindustrin år 2010 leda nationalprodukten till en liten ökning på ungefär en halv procent.

Arbetstillfällena minskar i synnerhet på grund av den krympande exporten men också på grund av minskad inhemsk efterfrågan. År 2010 sjunker sysselsättningsgraden till ca 66 %, dvs. till samma nivå som för tio år sedan. Arbetslöshetsgraden stiger till i genomsnitt 10½ %, och de arbetslösa uppgår till ca 280 000. Ett allvarligt problem är att arbetslösheten varar allt längre, och därigenom börjar också den strukturella arbetslösheten tillta.

Konsumentpriserna har i regel slutat sjunka, även om indexet under vissa månader ännu sjunker jämfört med månaden innan. År 2010 förutspås konsumentpriserna stiga med ca 1 %.

Stimulansåtgärderna i Finland och många andra länder har varit omfattande och övergripande. Det är för tidigt att bedöma hur effektiv den offentliga stimulansen har varit, men det är trovärdigt att stimulansåtgärderna har medverkat till den senaste tidens uppmuntrande uppgifter om ekonomisk aktivitet såväl utomlands som här hemma. Finanspolitiken måste under de närmaste åren stramas åt på grund av de offentliga ekonomiernas stora skuldsättning och effekterna av den stimulerande finanspolitiken försvagas också med tiden. För att man ska kunna återgå till en hållbar tillväxtbana måste förtroendet stärkas och en marknadsorienterad tillväxt inledas. Det måste särskilt ses till att åtgärder från det allmännas sida inte leder till protektionism eller tränger undan aktiva åtgärder, och härigenom framtida tillväxtpotential, inom den privata sektorn.

Trots att konjunkturutsikterna förbättrats något kommer de offentliga samfundens finansiella ställning att försvagas ytterligare år 2010 och underskottet i förhållande till totalproduktionen kommer att överstiga gränsen på 3 % första gången under Finlands EMU-medlemskap.