Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.

Talousarvioesitys 2009

2.1. Kansainvälinen talousPDF-versio

Vielä keväällä vireänä jatkunut kehittyneiden maiden talouskasvu osoittaa yhä selvempiä hidastumisen merkkejä. Korkealle nousseet öljyn ja elintarvikkeiden hinnat ovat nopeuttaneet inflaatiota, leikanneet kotitalouksien ostovoimaa ja lisänneet yritysten kustannuksia. Taloustilannetta synkentävät pitkittyvät rahoitus- ja asuntomarkkinoiden ongelmat. Suhdannetilan muutos näkyy kotitalouksien ja yritysten kielteisemmiksi muuttuneissa odotuksissa. Kansainvälisen kysynnän kasvun hidastuminen on myös alkanut näkyä öljyn ja tuotantotarvikkeiden hintakehityksessä. Raakaöljyn hinta on alentunut heinäkuun huipputasolta parikymmentä prosenttia ja useiden muidenkin tuotantotarvikkeiden hintojen nousu on taittunut. Kansainvälinen inflaatio pysyy siitä huolimatta korkeana pitkälle ensi vuoteen. Maailmantalouden kasvu hidastuu viime vuoden 5 prosentista hieman alle 4 prosenttiin vuosina 2008 ja 2009. Useissa kehittyvissä talouksissa ja öljyntuottajamaissa tuotannon kasvu on yhä vahvaa.

Yhdysvalloissa kriisiin ajautuminen on vältetty keskuspankin toimin, mutta pankkien keskinäinen luottamus on yhä heikkoa, mikä pitää keskuspankin ja markkinakorkojen välisen eron suurena. Viimeisinä kahtena vuotena asuntojen rakentaminen on taantunut ja asuntokauppojen määrä supistunut. Asetelma ei muutu tänä vuonna olennaisesti. Asuntojen hintojen alenemisen ennakoidaan jatkuvan, mikä kasvavan työttömyyden ohella lisää ongelmiin ajautuvien talouksien määrää. Ohjauskorko on painettu kahteen prosenttiin, mikä alittaa selvästi viiteen prosenttiin kohonneen hintojen nousun. Kulutusmahdollisuuksia rajoittavat pankkien luotonantomahdollisuuksien kaventumisen ohella kotitalouksien korkeaksi noussut velkaantuminen ja 5,7 prosenttiin kohonnut työttömyys. Kansainvälisen kysynnän kasvun hidastuminen vaimentaa viennin kasvua, vaikka dollarin heikkeneminen on parantanut hintakilpailukykyä. Vuoden jälkipuoliskolla talouskasvun arvioidaan edelleen hidastuvan, pahimmassa tapauksessa jopa taantuvan. Hitaan kasvun vaihe kestänee pitkälle ensi vuoteen ja tuotannon kasvun arvioidaan tänä ja ensi vuonna jäävän runsaaseen prosenttiin.

Kiinan talouden nopea kasvu jatkuu, vaikka viime vuoden talouskasvu, 11,4 %, hidastunee tänä vuonna n. 10 prosenttiin. Investoinnit ovat edelleen keskeinen kasvu-komponentti, mutta myös kulutuksen merkitys on alkanut korostua. Kiinan talouden keskeinen ongelma on inflaatio, joka johtuu pääosin ruuan hinnan noususta. Rahapolitiikkaa on asteittain kiristetty mm. lisäämällä kassareservitalletuksia ja rajoittamalla luotonantoa. Ensi vuonna Kiinan talouskasvu jäänee hieman alle 10 prosenttiin.

Venäjän talouskasvu on nopeutunut öljyn hinnan nousun myötä. Kaksi kolmasosaa vientituloista ja puolet keskushallinnon tuloista tulee energiasta. Öljyn hinnan aleneminen onkin talouskehityksen suurin uhka. Vahva kotimainen kysyntä tukee talous-kasvua. Investointien ennakoidaan kasvavan tänä vuonna n. 15 %. Keskeiset haasteet liittyvät inflaatioon ja julkisen sektorin menojen kasvuun. Vuosina 2008 ja 2009 talouskasvu jatkuu nopeana.

Euroalueen suhdannekehitys seuraa Yhdysvaltojen tilannetta. Talouden kasvu on alkanut hidastua hyvän alkuvuoden jälkeen. Vahva euro kaventaa yritysten kannattavuutta ja vaikeuttaa vientiä. Eurotalouksien ongelmat ovat lisääntyneet; osa maista kärsii heikkenevästä kilpailukyvystä, osa taas asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen aiheuttamista ongelmista. Kansainvälisen kysynnän kasvun hidastuminen laimentaa investointihalukkuutta ja investointien kasvu jääkin tänä ja ensi vuonna vaatimattomaksi. Kotitaloudet ovat lisänneet kulutustaan vain maltillisesti, eikä heidän odotustensa jyrkkä heikkeneminen viittaa kulutushalukkuuden vahvistumiseen. Euroalueella pari vuotta jatkunut vahva työllisyyskehitys on alkanut tasaantua ja kausitasoitettu työttömyysaste on kääntymässä lievään nousuun. Tuotannon kasvu hidastuu tänä vuonna 1½ ja ensi vuonna 1,3 prosenttiin.