Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.

Statsbudgeten 2005

Finanspolitiken är neutral

Det viktigaste målet för den ekonomiska politiken den närmaste tiden är att skapa tillräckliga förutsättningar för att den ekonomiska tillväxten och sysselsättningsgraden skall komma in på en stigande bana. Till följd av att den världsekonomiska tillväxten fortfarande är stark och att det för Finland viktiga euroområdet återhämtat sig håller basen för den ekonomiska tillväxten på att utvidgas förutom till hemmamarknaden också till exportindustrin. Med tanke på konjunkturutvecklingen är den ekonomiska politikens viktigaste uppgift att upprätthålla och förstärka det förtroende som uppnåtts på hemmamarknaden. Om den inhemska efterfrågan fortfarande hålls på hög nivå, finns det inget behov av nya stimulerande beslut. Politiken styrs i första hand av strukturella utvecklingsbehov. När det gäller efterfrågan är finanspolitikens verkningar i det närmaste neutrala år 2004 och 2005.

De närmaste åren och årtiondena kommer det att bli allt svårare att upprätthålla den ekonomiska tillväxten eftersom utbudet på arbete minskar i takt med att befolkningens åldersstruktur försvagas, och den internationella konkurrensen skärps. I syfte att sätta fart på den ekonomiska tillväxten måste utbudet på arbetskraft stärkas genom att sysselsättningsgraden höjs i alla åldersgrupper, och bättre förutsättningar skapas för en ökning av produktiviteten. Vid sidan av att man värnar om utbildningen och förutsättningarna för forskning och utveckling är det viktigt att skattebördan minskas så att incitamenten att utveckla kunnandet kan förbättras.

Budgeterna för 2003 och 2004 har stött sysselsättningen genom skattesänkningar och utgiftsökningar som stöder förutsättningarna för ekonomisk tillväxt. I budgeten för 2005 fortsätter genomförandet av de utgiftsökningar om vilka beslutats i regeringsprogrammet. Den företags- och kapitalskattereform som riksdagen godkände sommaren 2004 och som sänker företagsskattesatsen med tre procentenheter sporrar till investeringar och tillväxt och förbättrar förutsättningarna för en sund sysselsättningsutveckling.