Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.

Statsbudgeten 2005

8.3. Statens ägarpolitikPDF-versio

Förvaltningen av ägandet i bolagen fördelar sig på nio olika ministerier. År 2004 utreddes hur det på ett ändamålsenligt sätt går att förverkliga en eventuell koncentration av ägarstyrningen i sådana statsbolag och intressebolag som verkar på marknadsvillkor och samtidigt säkerställa att ägarstyrningen på ett öppet och förtroendeingivande sätt har särskilts från regleringsuppgifterna och att det finns tilltro till statens ägarpolitiska kunnande på marknaden. Den fysiska koncentrationen av ägarstyrningen genomförs senast från och med ingången av år 2007. Målet är att trygga en tillräcklig och omsorgsfull beredning av behövliga förvaltnings- och personalfrågor och ett friktionsfritt genomdrivande av de projekt som pågår i ministerierna samt en bedömning av de eventuella verkningarna på arbetsfördelningen mellan ministerierna.

I juni 2004 tillsatte statsrådet för genomförande av det första skedet av övergångsperioden, dvs. koncentreringen av verksamheten en ledningsgrupp för ägarstyrningen av statsbolag och intressebolag som verkar på marknadsvillkor, som består av ledande tjänstemän vid de tre centrala ministerier som svarar för ägarstyrningen. Ledningsgruppen har till uppgift att säkerställa att ägarstyrningsåtgärderna bereds och genomförs på ett enhetligt sätt inom hela statsförvaltningen.

Staten strävar efter att sköta hela sitt innehav i olika bolag så professionellt och aktivt som möjligt. Statsrådet fattade i början av år 2004 ett principbeslut gällande ägarpolitiken. I enlighet med det utvecklas statsbolagen och de statliga intressebolagen så, att värdet på statens innehav på lång sikt ökar. De bolag som verkar på marknadsvillkor skall vara lönsamma och konkurrenskraftiga. Det allmänna målet för de bolag som sköter statliga specialuppgifter är lönsam verksamhet och samtidigt eftersträvas ett så gott helhetsresultat som möjligt med tanke på samhället. I enlighet med sin aktiva och pragmatiska ägarpolitik är regeringen beredd att i de bolag där ägandet baserar sig främst på investeringsintresset fortsätta en minskning av statens innehav. Ägararrangemangen prövas alltid separat för varje bolag inom gränserna för de gällande befogenheter som riksdagen gett.