Siirry sisältöön
  Vastaa budjetti.vm.fi-sivuston käyttäjäkyselyyn ja vaikuta uuden budjettiverkkosivuston kehittämiseen. Kyselyyn pääset tästä.
Sisällysluettelo
   Numerotaulu
   Tuloarviot
     22. Eduskunta
       61. Maanmittauslaitos
       62. Geodeettinen laitos
       72. Elintarvikevirasto

Talousarvioesitys 2003

Elintarvikkeiden turvallisuus

(Luvut 30.71, 72 ja 73)

Selvitysosa:Elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi, kuluttajien suojaamiseksi ja luottamuksen säilyttämiseksi puhtaisiin ja turvallisiin elintarvikkeisiin valvontajärjestelmän toimivuutta tulee parantaa. Valvonnan kattavuus tulee varmistaa koko tuotantoketjun osalta ja viranomaisvalvontaa tulee tehostaa. Valvonnan laatua ja organisaatioita tulee kehittää sekä varmistaa yhtenevät menettelytavat elintarvikeketjuun liittyvissä terveysvaaratilanteissa. Elintarviketurvallisuuteen liittyvä valvonta ja tarkastus ovat osa EU:n tarkastus- ja valvontajärjestelmää ja niitä tulee kehittää EU:n asettamien vaatimusten ja suuntaviivojen mukaisesti. Elintarviketurvallisuuteen liittyvät tavoitteet toteuttavat osaltaan Suomen elintarviketalouden laatustrategiaa.

Elintarvikeviraston, Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen ja Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen yhteisinä elintarviketurvallisuuden varmistamiseen liittyvinä tavoitteina ovat:

1.   Elintarvikkeiden tuotantopanosten, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden jäljitettävyyden parantaminen koko tuotantoketjussa sekä kuluttajien tiedon lisääminen jäljitettävyydestä;

2.   Elintarvikevälitteisten ja eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien erityisesti TSE-tautien tehokas seuranta ja torjunta;

3.   Elintarvikkeissa ja rehuissa esiintyvien haitallisten aineiden erityisesti dioksiinipitoisuuksien seuranta ja saannin vähentäminen riskinarviointiin perustuvien toimenpiteiden avulla;

4.   Mikrobilääkeaineiden käytön ja mikrobilääkeaineresistenssin seurannan jatkaminen koko elintarvikeketjussa;

5.   Geenitekniikalla muunnettujen ja geenitekniikalla muunnetuista raaka-aineista valmistettujen elintarvikkeiden ja maatalouden tuotantopanosten kansallisen valvontaohjelman luominen;

6.   Elintarviketurvallisuuteen ja laatuun liittyvän alueellisen ja paikallisen valvonnan ja palveluiden parantaminen kehittämällä kuntien välistä yhteistyötä, tukemalla paikallisen valvonnan vaihtoehtoisten organisoitumismallien kokeiluhanketta ja kehittämällä elintarvikevalvonnan laatujärjestelmiä, elintarvikevalvonnan vaatimustenmukaisuuden arviointia sekä omavalvontaa;

7.   Valvontahenkilöstön ammattitaidon ylläpitäminen ja parantaminen;

8.   Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen toimintaa täydentävän, kansallista riskinarviointia kehittävän asiantuntijaverkoston toimintaedellytysten parantaminen;

9.   Kriisivalmiuteen ja erityisesti bioterrorismin vastustamiseen liittyvien valmiuksien kehittäminen; ja

10.   Kansallisen elintarviketurvallisuutta käsittelevän selonteon aloittaminen.