Hoppa till innehåll
  Svara på användarenkäten om denna webbplatsen och bidra till utvecklingen av en ny webbplats med information om statsbudgeten. Gå till enkäten via denna länk.
Innehållsförteckning
        Kemera-stöd
   Siffertabell
   Anslag

Statsbudgeten 2009

Utsikter för ekonomin

Världsekonomin gick kraftigt tillbaka under den senare hälften av 2008 och den hamnade in i en djup recession i början av 2009. Recessionen inom realekonomin utlöstes av kriserna på finansmarknaden och finansmarknadens tillstånd är fortsättningsvis i obalans trots att bankernas balanser har förbättrats något. Det är dock för tidigt att bedöma hur effektiv den omfattande offentliga stimulansen har varit, men det är troligt att stimulansåtgärderna har medverkat till den senaste tidens uppmuntrande uppgifter om ekonomisk aktivitet såväl utomlands som här hemma.

Den nedgång inom produktionstillväxten som har pågått i sex månader mattades av under det andra kvartalet 2009 samtidigt som problemen på finansmarknaden blev lindrigare. Priset på produktionsförnödenheter och olja har åter börjat stiga i och med att lagren har kunnat anpassas till en lägre nivå på efterfrågan. Det är emellertid för tidigt att säga att recessionen är över, och det är troligt att världsekonomin kommer att återhämta sig långsamt, eftersom bl.a. den ökade arbetslösheten i industriländerna leder till att hushållen är försiktiga och konsumtionsefterfrågan hålls på en låg nivå. Att krisen är global gör också att återhämtningen går långsammare och att den försvåras. I olika länder och regioner återhämtar sig ekonomin vid olika tidpunkter och med varierande intensitet, och i Europa kan återhämtningen infalla något senare än på annat håll. Världshandeln minskar med omkring 10 % i år och världsekonomin med drygt 1 %. Inom den internationella ekonomin är fortfarande sådana risker förhärskande som kan innebära ett slut på den återhämtning som verkar vara på gång. En ökning av kreditförlusterna och den pågående rensningen av bankernas balanser i synnerhet i Europa kan tillspetsa krisen på finansmarknaden på nytt.

Nedgången i världshandeln och de konjunkturkänsliga investeringsvarornas stora betydelse inom exporten har haft en stark inverkan på den ekonomiska aktiviteten i Finland, som är beroende av sin export. Bruttonationalprodukten minskade kraftigt i början av 2009. Också i Finland har vi fått preliminära uppskattningar som säger att recessionens botten är nådd. I synnerhet barometerdata om konsumenternas och företagens förväntningar tyder på att en återhämtning börjar under den senare hälften av året, och ekonomin väntas börja återhämta sig mot slutet av året. Bruttonationalprodukten i Finland förutspås minska med i genomsnitt 6 % under hela året.

Finlands traditionella handelspartners importefterfrågan har varit rätt svag, och under den första hälften av 2009 minskade värdet på varuexporten med en dryg tredjedel jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det finns emellertid underlag för att Finlands export ska kunna bli starkare under årets senare hälft, eftersom konjunkturerna förutspås vända mot det bättre bl.a. i Tyskland och Sverige under slutet av året, och normaliserade råvarupriser stöder en gradvis återhämtning i Ryssland. Trots detta beräknas exporten krympa med 22 % i år och även exportpriserna kommer att sjunka märkbart.

I år minskar arbetstillfällena i synnerhet på grund av den krympande exporten men också på grund av minskad inhemsk efterfrågan. Antalet sysselsatta minskar med över 90 000 jämfört med 2008, och sysselsättningsgraden sjunker till under 68 %. Arbetslöshetsgraden ökar i år till i genomsnitt 9 %.

Råvarupriserna håller på att stiga något efter den kraftiga nedgången under senare hälften av 2008. Konsumentpriserna har närmast helt och hållet slutat stiga, och under vissa månader sjunker index ytterligare jämfört med månaden innan. Priserna sjunker på grund av lägre låneräntor och billigare bostäder och flytande bränslen, men en vändning är redan i sikte mot slutet av året. År 2009 kommer årsmedeltalet för konsumentprisindex att stiga med endast 0,1 %.